Prevara u elektronskim cigaretama

I pušenje "na baterije" štetno koliko i obični duvanski proizvodi. Pored nikotina, u uljanim rastvorima otkrivene su i mnogobrojne druge štetne hemikalije, ali i teški metali.

Zdravlje 11.04.2016 | 11:41
Prevara u elektronskim cigaretama

U velikoj zabludi su svi koji su, da bi se zaštitili od štetnih posledica duvana, ali i da bi mogli da puše i tamo gde je to zabranjeno, sa običnih prešli na elektronske cigarete. Jer, one su, pokazuju brojna istraživanja, podjednako štetne koliko i obične!



Studija Centra za istraživanje duvanskih proizvoda pri Kalifornijskom univerzitetu pokazala je da para e-cigarete sadrži nanočestice koje podstiču razne upale, a mogu se povezati i sa astmom, moždanim i srčanim udarom i dijabetesom. Naučnici ovog univerziteta takođe su utvrdili da elektronske cigarete mogu da izazovu rak i da dovedu do otpornosti bakterijskih infekcija na antibiotike!

Istraživanja nemačkih stručnjaka pokazuje da supstanca propilen-glikol, koja se u e-cigarete dodaje da bi se stvorila nikotinska para, može da izazove akutnu iritaciju i trajno oštećenje respiratornog sistema.

- Elektronska cigareta je duvanski proizvod, a ne sredstvo za odvikavanje od pušenja - upozorava dr Ika Pešić, šef Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije. - Njena upotreba vodi u povećanje pušenja, kršenje i nepoštovanje zakona, i širenje ove navike, naročito među mladima. Napravljena je, kao nekada duvan, u svim oblicima: postoje elektronske lajt cigarete, lule, čak i elektronski tompusi. Pomešane su sa ukusom čokolade, vanile, breskve, jabuke, kruške i slično, što je veoma privlačno za mlade.

Dokazano je, kaže dr Pešić, da se pored nikotina u uljanim rastvorima nalaze i brojne druge štetne hemikalije, ali i teški metali. Naime, istraživači Nacionalnog instituta Italije za rak, u saradnji sa Univerzitetom Viskonsin u Americi, u ovim proizvodima su dokazali prisustvo teških metala, poput nikla, olova, hroma, ali i nitrozamina i drugih hemikalija koje su kancerogene.

Studija stručnjaka američke Agencije za hranu i lekove, pokazala je da tečnost kojom se puni električna cigareta sadrži tragove štetnih materija kao što su formaldehid ili acetaldehid, koje mogu izazvati rak.

- Uvereni da su elektronske cigarete manje škodljive i štetne od običnih, koriste ih podjednako i muškarci i žene - ističe dr Pešić. - A zapravo je to nova opasnost koja još nije dovoljno istražena, i nema čvrstih dokaza, kao što postoje za klasične cigarete.

Procenjuje se da je 20 odsto pušača probalo elektronsku cigaretu, ali i da će prodaja proizvoda koji su povezani sa elektronsom cigaretom u narednih 10 godina prerasti prodaju klasičnih duvanskih proizvoda.

- Oko 30 odsto osoba koje dolaze U Savetovalište za odvikavanje od pušenja koristile je elektronsku cigaretu u želji da se odvikne od duvana, ali u tome nije uspelo - ukazuje dr Ika Pešić. - Najčešće su kao razlog za uzimanje ovog moderno upakovanog nikotina, navodili mogućnost pušenja u zatvorenim prostorijama, nameru da smanje zavisnost od duvana, ali i potpuno ostavljanje pušenja.

Dok se tačno ne utvrdi tačni efekat i sigurnost korišćenja elektronskih cigareta one su zabranjene u Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Brazilu, Panami, Singapuru, Izraelu, Meksiku, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi i nekim američkim državama. I Svetska zdravstvena organizacija preporučila je da se ove cigarete ne koriste dok se ne utvrdi njihova potpuna sigurnost. Upotrebi elektronskih cigareta protivi se i Američko torakalno društvo i Evropsko respiratorno društvo.

 

Novosti

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Sita lazi

14.04.2016 19:02

Ovo je ziva laz. Koga stvarno istina zanima o elektroskim cigaretama nek ukuca na Googel ime Prof. Dr. Bernd Mayer. Ovo je samo propaganda veliki firmasa koji gube musteriju za duvan. A tu im i politicari pomazu jer i oni gube ogromne sume poreza. Velika britanija je prihvatila e.cigaretu u zdravstveni program za odviku od duvana i nece da prihvati resenje Brissela za promene zakona TPD 2. Zalostno da opet zdravlje naroda dolazi daleko posle sve vladajuci finasiki pitanja

ODGOVORITE
Name

allajke123

18.04.2016 07:53

Normalna stvar. Nebulozno je napusati da su el. štetne kao cigarete. Propilem glikol, glicerin, nikotin i aroma. To su sastojci. Svi ovi dokazi da tu ima metala, nikla i sl. su ektremna testiranja, gdje se pamuk sagorjeva na prevelikim voltažama koje se inace ne koriste, i to su dimovi koje parioci nikad ne bi povukli. Ne vjerujte svemu što pročitate u novinama, ispitajte sami šta je u tečnostma za e cigarete.

Name

Sonja mama

28.09.2016 09:07

Da ste pazljivo procitali tekst imali biste adekvatniji stav prema elektronskim cigaretama. Predlazem da ga ponovo procitate i pazljivo. Spasite sebe i svoje najblize.

Name

STRASNO

18.04.2016 22:37

Elektronske su smrt, stetne jako

ODGOVORITE
Name

Umpf

13.07.2016 16:26

Je li? Nemojte disati kad neko pije caj. Mogli bi se otrovati "Parom" Nista drugo iz e cig. ne izlazi. A nedo vam bog da u diskoteci disete. Para koja se stvara tamo nista nije drugo nego Pg koji se u mnogo manjim kolocinama koristi u e cig. Arome su nam u skoro svakoj kupljenjoj hrani u Marketu

Name

Marija

28.09.2016 09:04

Pazljivo procitajte tekst koji je napisan pa cete imati drugacije misljenje.