Данас 17 година од убиства Ћурувије

Данас се навршава се 17 година од убиства власника и уредника листова "Дневни телеграф"и "Европљанин" Славка Цхурувије, ликвидираног 1999. године у пасажу зграде у Светогорској улици, а суђење четворици бивших припадника Државне безбедности оптужених за ту ликвидацију још је у току.

Србија 11.04.2016 | 08:40
Данас 17 година од убиства Ћурувије

Након више од 14 година разних предистражних радњи и саслушавања стотинак сведока, званична истрага поводом убиства Ћурувије покренута је 13. јануара 2014. године, након разговора некадашњег комаданта Јединице за специјалне операције Милорада Улемека Легије са тужиоцем за организовани криминал.

Иначе, Улемек у посебно чуваном делу пожаревачког затвора Забела, познатог као "Алкатраз", служи казну од 40 година затвора због учешћа у убиству премијера Србије Зорана Ðинђића, злодела "земунског клана", четвороструког убиства на Ибарској магистрали и убиства Ивана Стамболића.

Он још није саслушан на суђењу, које се одвија у Специјалном суду у Београду, да би јавност могла да чује шта је тачно рекао тужиоцу, а након хапшења Радоњића и Ромића, тадашњи тужилац Миљко Радисављевић је на конференцији за новинаре у Влади Србије саопштио:

"Данас ухапшени Ратко Ромић и Милан Радоњић су заједно са Радетом Марковићем убили Ћурувију. До ових информација смо дошли на основу исказа сведока који је одлучио да проговори. У питању је Милорад Улемек Легија, који за изношење ових сазнања није ништа тражио заузврат. А он је био један од кључних актера у том периоду", рекао је Радисављевић.

Тако су неколико месеци касније за убиство Ћурувије оптужени некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, као и припадник тог центра Ратко Ромић, док је Милан Курак, који се терети да је непосредни извршилац убиства у бекству и њему се суди у одсуству.

Радоњић и Ромић се налазе у притвору од хапшења у јануару 2014. године.

Марковић у затвору служи казну од 40 година затвора, а Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Марковић и Радоњић се терете за кривично дело подстекавање на тешко убиство, а Ромић и Курак за тешко убиство.

Према оптужници, Ћурувију је убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио Ћурувијину животну партнерку Бранку Прпу у главу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Убијен је на Ускрс, 11. априла 1999. године, испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

Министарство унутрашњих послова је након убиства, саопштило је да је Ћурувија „лишен живота из ватреног оружја, од стране непознатих извршилаца и да радници Секретаријата у Београду интензивно трагају за починиоцима овог кривичног дела".

На основу података који су објављени из тајног полицијског досије „Ћуран", сазнало се да је Ћурувију и његову супругу до непосредно пред његову смрт пратило 27 припадника Државне безбедности, а многи од њих су већ сведочили и на суђењу пред Специјалним судом.

Међу сведоцима су осим припадника ДБ-а, и бројни политичари, чланови Ћурувијине породице, али и припадници земунског клана, као што је Милош Симовић, који као и Марковић и Улемек, у "Алкатразу" служи вишедеценијску казну затвора.

Више од деценије се спекулисало да је бивша лидерка ЈУЛ-а и жена Слободана Милошевића, Мирјана Марковић, наручила Ћурувијино убиство, али тих навода нема у оптужници.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

проблеми

11.04.2016 08:20

Назалост код нас се проблеми незнају ријесити дијалогом, вец мрзњом, осветом и убиством. Тако је од Косовске битке до данас. Зато и јесмо проклети, као сто реце Патријарх Павле: Несто смо уцинили погресно кад смо овако проклети!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисирац

11.04.2016 13:59

Овог, ону Кандицку и слицне стигло је сто су тразили

ОДГОВОРИТЕ