Danas 17 godina od ubistva Ćuruvije

Danas se navršava se 17 godina od ubistva vlasnika i urednika listova "Dnevni telegraf"i "Evropljanin" Slavka Churuvije, likvidiranog 1999. godine u pasažu zgrade u Svetogorskoj ulici, a suđenje četvorici bivših pripadnika Državne bezbednosti optuženih za tu likvidaciju još je u toku.

Srbija 11.04.2016 | 08:40
Danas 17 godina od ubistva Ćuruvije

Nakon više od 14 godina raznih predistražnih radnji i saslušavanja stotinak svedoka, zvanična istraga povodom ubistva Ćuruvije pokrenuta je 13. januara 2014. godine, nakon razgovora nekadašnjeg komadanta Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legije sa tužiocem za organizovani kriminal.

Inače, Ulemek u posebno čuvanom delu požarevačkog zatvora Zabela, poznatog kao "Alkatraz", služi kaznu od 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Ðinđića, zlodela "zemunskog klana", četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali i ubistva Ivana Stambolića.

On još nije saslušan na suđenju, koje se odvija u Specijalnom sudu u Beogradu, da bi javnost mogla da čuje šta je tačno rekao tužiocu, a nakon hapšenja Radonjića i Romića, tadašnji tužilac Miljko Radisavljević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije saopštio:

"Danas uhapšeni Ratko Romić i Milan Radonjić su zajedno sa Radetom Markovićem ubili Ćuruviju. Do ovih informacija smo došli na osnovu iskaza svedoka koji je odlučio da progovori. U pitanju je Milorad Ulemek Legija, koji za iznošenje ovih saznanja nije ništa tražio zauzvrat. A on je bio jedan od ključnih aktera u tom periodu", rekao je Radisavljević.

Tako su nekoliko meseci kasnije za ubistvo Ćuruvije optuženi nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnik tog centra Ratko Romić, dok je Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Marković i Radonjić se terete za krivično delo podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu životnu partnerku Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je nakon ubistva, saopštilo je da je Ćuruvija „lišen života iz vatrenog oružja, od strane nepoznatih izvršilaca i da radnici Sekretarijata u Beogradu intenzivno tragaju za počiniocima ovog krivičnog dela".

Na osnovu podataka koji su objavljeni iz tajnog policijskog dosije „Ćuran", saznalo se da je Ćuruviju i njegovu suprugu do neposredno pred njegovu smrt pratilo 27 pripadnika Državne bezbednosti, a mnogi od njih su već svedočili i na suđenju pred Specijalnim sudom.

Među svedocima su osim pripadnika DB-a, i brojni političari, članovi Ćuruvijine porodice, ali i pripadnici zemunskog klana, kao što je Miloš Simović, koji kao i Marković i Ulemek, u "Alkatrazu" služi višedecenijsku kaznu zatvora.

Više od decenije se spekulisalo da je bivša liderka JUL-a i žena Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, naručila Ćuruvijino ubistvo, ali tih navoda nema u optužnici.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

problemi

11.04.2016 08:20

Nazalost kod nas se problemi neznaju rijesiti dijalogom, vec mrznjom, osvetom i ubistvom. Tako je od Kosovske bitke do danas. Zato i jesmo prokleti, kao sto rece Patrijarh Pavle: Nesto smo ucinili pogresno kad smo ovako prokleti!!!

ODGOVORITE
Name

misirac

11.04.2016 13:59

Ovog, onu Kandicku i slicne stiglo je sto su trazili

ODGOVORITE