ЕУ - заједнички циљ балканских земаља

У Сарајеву је данас одржана 12. Конференција Парламентарних комисија за европске интеграције земаља обухваћених процесом стабилизације и придруживања. Теме Конференције биле су заједнички наступ земаља региона ка интензивнијем економском развоју и напретку ка Европској унији, регионални одговор на глобални проблем тероризма, те утицај избјегличке кризе на регион.

Босна и Херцеговина 08.04.2016 | 20:00
ЕУ - заједнички циљ балканских земаља

"Земље региона су географски неодвојив дио Европе и неодрживо је да наша регија остане острво унутар Европке уније, што је најбоље показала избјегличка криза", изјавио је, обраћајући се учесницима Конференције, предсједавајући Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић.

Босић је додао да улазак БиХ и осталих земаља регије у Европску унију зависи од опште политичке ситуације у Европи, али треба покушати створити политичку атмосферу унутар земаља регије која ће убрзати европски пут.

Да није било трагичних догађаја 90-их година, све земље регије давно би биле чланице Европске уније, али то треба да нам буде упозорење за будућност.

"Драго ми је да су, по мом мишљењу, односи и клима у региону много бољи без обзира на неке вербалне конфликте и неразумијевање. Мислим да сви што прије треба да изађемо из прошлости и да се окренемо будућности у нашем заједничком интересу", поручио је Босић.

"Треба гледати напријед", истакао је специјални представник Европске уније у БиХ Ларс Гунар Вигемар и додао како је очигледно да односи међу земљама Западног Балкана напредују, јер је регионална сарадња кључ напретка ка Европској унији.

"Процес проширења Европске уније не може се сматрати потпуним без земаља Западног Балкана. Нико не жели видјети овај регион као подручје бесконачних транзиција и замрзнутих или продужених сукоба. Охрабрује то што све земље регије по први пут у својој тешкој историји имају заједнички циљ, чланство у Европској унији", истакао је Вигемарк и додао да без стабилности и сарадње нема економског напретка, а стабилност Западног Балкана позитивно утиче и на стабилност Европске уније.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Плацебо Ефекат

08.04.2016 18:56

Док неке богатије и паметније дрзаве размисљају о изласку из ЕУ.Ми планирамо о уласку. Ипак,мозда нас нико ниста и не пита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дипломирани инжењер

08.04.2016 19:08

Срамота је за шта сви они добијају по 7000КМ мјесечно, плус обавезе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

08.04.2016 20:03

Што ви политичари не урадите сами нешто за што сте изабрани а и добро плаћени како би народ У БиХ боље живио. Зашто не радите на успостави правне државе и владавину права, смањењу корупције.Ви само радите по систему бриго моја пређи на другога, као да ће политичари ЕУ радити умјесто нас и у нашем интересу. Мантре ЕУ без алтернативе, мјењање свијести народа итд., па није народ луд увијек постоји алтернатива а и за вас неспособне народ ће наћи алтернативу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕЈ БОСКЕ

08.04.2016 20:09

БОСИЋУ ТИ КО ДА НИСИ БИО У БРИСЕЛУ,ПА НЕМА ЗА НАС СРБЕ ТАМО МЈЕСТА. ТИ СТВАРНО ЖИВИШ У ОБЛАЦИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босићу. . .

08.04.2016 20:41

...О каквој ЕУ дробиш? Па, она ће се распасти прије Босне!

ОДГОВОРИТЕ