EU - zajednički cilj balkanskih zemalja

U Sarajevu je danas održana 12. Konferencija Parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja. Teme Konferencije bile su zajednički nastup zemalja regiona ka intenzivnijem ekonomskom razvoju i napretku ka Evropskoj uniji, regionalni odgovor na globalni problem terorizma, te uticaj izbjegličke krize na region.

Bosna i Hercegovina 08.04.2016 | 20:00
EU - zajednički cilj balkanskih zemalja

"Zemlje regiona su geografski neodvojiv dio Evrope i neodrživo je da naša regija ostane ostrvo unutar Evropke unije, što je najbolje pokazala izbjeglička kriza", izjavio je, obraćajući se učesnicima Konferencije, predsjedavajući Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

Bosić je dodao da ulazak BiH i ostalih zemalja regije u Evropsku uniju zavisi od opšte političke situacije u Evropi, ali treba pokušati stvoriti političku atmosferu unutar zemalja regije koja će ubrzati evropski put.

Da nije bilo tragičnih događaja 90-ih godina, sve zemlje regije davno bi bile članice Evropske unije, ali to treba da nam bude upozorenje za budućnost.

"Drago mi je da su, po mom mišljenju, odnosi i klima u regionu mnogo bolji bez obzira na neke verbalne konflikte i nerazumijevanje. Mislim da svi što prije treba da izađemo iz prošlosti i da se okrenemo budućnosti u našem zajedničkom interesu", poručio je Bosić.

"Treba gledati naprijed", istakao je specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemar i dodao kako je očigledno da odnosi među zemljama Zapadnog Balkana napreduju, jer je regionalna saradnja ključ napretka ka Evropskoj uniji.

"Proces proširenja Evropske unije ne može se smatrati potpunim bez zemalja Zapadnog Balkana. Niko ne želi vidjeti ovaj region kao područje beskonačnih tranzicija i zamrznutih ili produženih sukoba. Ohrabruje to što sve zemlje regije po prvi put u svojoj teškoj istoriji imaju zajednički cilj, članstvo u Evropskoj uniji", istakao je Vigemark i dodao da bez stabilnosti i saradnje nema ekonomskog napretka, a stabilnost Zapadnog Balkana pozitivno utiče i na stabilnost Evropske unije.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Placebo Efekat

08.04.2016 18:56

Dok neke bogatije i pametnije drzave razmisljaju o izlasku iz EU.Mi planiramo o ulasku. Ipak,mozda nas niko nista i ne pita.

ODGOVORITE
Name

diplomirani inženjer

08.04.2016 19:08

Sramota je za šta svi oni dobijaju po 7000KM mjesečno, plus obaveze.

ODGOVORITE
Name

Петар

08.04.2016 20:03

Што ви политичари не урадите сами нешто за што сте изабрани а и добро плаћени како би народ У БиХ боље живио. Зашто не радите на успостави правне државе и владавину права, смањењу корупције.Ви само радите по систему бриго моја пређи на другога, као да ће политичари ЕУ радити умјесто нас и у нашем интересу. Мантре ЕУ без алтернативе, мјењање свијести народа итд., па није народ луд увијек постоји алтернатива а и за вас неспособне народ ће наћи алтернативу.

ODGOVORITE
Name

EJ BOSKE

08.04.2016 20:09

BOSIĆU TI KO DA NISI BIO U BRISELU,PA NEMA ZA NAS SRBE TAMO MJESTA. TI STVARNO ŽIVIŠ U OBLACIMA.

ODGOVORITE
Name

Bosiću. . .

08.04.2016 20:41

...O kakvoj EU drobiš? Pa, ona će se raspasti prije Bosne!

ODGOVORITE