Клинтон: Нећемо спасавати Бошњаке, ако добију по носу!

Амерички предсједник Бил Клинтон увјеравао је француског предсједника Жака Ширака да они не подржавају настојања Армије БиХ да покрену војну офанзиву против Срба у јуну 1995. и да дијеле његову (Ширакову) забринутост због могућих посљедица по трупе УН-а.

Босна и Херцеговина 08.04.2016 | 12:52
Клинтон: Нећемо спасавати Бошњаке, ако добију по носу!

У недавно декласификованом разговору од 14. јуна 1995. године, објављеном на сајту Предсједничке библиотеке у Литл Року, Клинтона са Шираком, Ширак изражава Клинтону забринутост да Армија БиХ покреће офанзиву против Срба која би могла угрозити трупе УН-а и говори му да је забринут.

Клинтон му одговара да "и треба да буде забринут", и да је и "он сам забринут", те да су Бошњацима "више пута" говорили да не покрећу акције и додао да је секретар Ворен Кристофер упозорио Хариса Силајџића на "озбиљне посљедице", јер би могли угрозити трупе УН-а и испровоцирати Србе на јаче гранатирање Сарајева.

"Они су стварно убијеђени да могу поразити Србе и да нас могу присилити да подигнемо ембарго на оружје. Они вјерују да могу добити тешко наоружање које могу искористити против босанских Срба и надјачати их артиљеријом. Наша војска вјерује да је то апсолутно погрешан потез и то смо им више пута рекли", рекао је Клинтон.

На Ширакову опаску да "изгледа да ембарго не функционише" и да "они већ добијају тешко оружје", Клинтон је избјегао одговор и рекао да Бошњаци вјерују да могу присилити Конгрес на једнострано укидање ембарга, те је Шираку најавио да ће он сам ставити вето ако до тога дође.

Ширак је онда напоменуо Клинтону да Бошњаци планирају покренути акцију за вријеме самита Г7, а Клинтон је одговорио да "само покушавају привући пажњу свијета" и "притиснути" учеснике разговора на самиту.

"Али, ако они покрену офанзиву, Руси неће кривити Србе ако буду реаговали", рекао је Клинтон.

Кристофер је додао да обавјештајни подаци показују да Армија БиХ неће бити спремна до почетка самита, на шта је Клинтон одговорио да им то оставља времена да их одговоре од акције.

"Силајџићу сам рекао да ако крену, да су препуштени сами себи и да их нећемо спасавати ако добију по носу", рекао је Кристофер.

Разговор је онда настављен на тему изгласавања резолуције у Уједињеним нацијама о ангажовању Снага УН-а за брзи одговор, на чему је инсистирао Ширак. Клинтон је, пак, рекао да је и он за ангажовање УН-а, али да Конгрес не жели да одобри финансирање мисије, па је предложио да се гласање одложи док Конгрес не одобри новац, на шта је Ширак рекао да би он радије да се резолуција изгласа сада, а да се с Конгресом разговара након тога.

Клинтон је рекао да би он тиме презуео политички ризик да обећа нешто што не може гарантовати да може исфинансирати и додао да има пуно проблема с конгреским лидерима, поготово са сенатором Бобом Долом.

"Од мог првог дана у Бијелој кући Дол је константно охрабривао бошњачку владу да игнорише све што ја радим. Гурао је властиту стратегију да подигне ембарго на оружје. Данас, кад га видиш, реци му шта ти мислиш о укидању ембарга на оружје", рекао је Клинтон.

Иначе, много докумената које смо раније објавили јасно указује на неколико ствари.

Прво, Клинтонова администрација уопште није вјеровала УН-у, и настојали су што више активности пребацити на НАТО. Једна од ствари на којој су инсистирали је да војни аспекти Дејтона буду у надлежности НАТО-а, а не УН-а. Осим тога, на састанцима које су имали увијек су истицали да ће покушати помоћи Бошњацима које су сматрали једином правом жртвом рата, али су пред Европљанима настојали показати да су неутрални.

Такође, треба напоменути да Клинтон никад није желио једнострано укидање ембарга Бошњацима на оружје, јер је знао да би тиме угрозио савезништво Америке и Европе.

Ширакове изјаве о Милошевићу и даље тајна Занимљиво је да су све Ширакове изјаве у разговору с Клинтоном које се тичу Милошевића и даље прекривене ознаком државна тајна. Када ти дијелови буду откривени, знаће се какав је тачно однос Ширак имао с предсједником Југославије.

У више раније откривених докумената, Американци су се доста отворено жалили да се Французи и дио Европљана стављају на српску страну. Примјера ради, Кристофер је у документу декласификованом 2013. од 30. октобра 1996. рекао:

"Милошевићу су у Европи цијело вријеме давали више подршке него нама".

Извор: Независне новине

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Наравно

08.04.2016 11:10

Зна се да је током цијелог рата Европа била наклоњена србима,нароцито Енглеска са Мејдзором и Француска са Митераном. Русију не морамо ни спомињати,она је увијек уз србе. Хрватима су Свабе и Аустријанци били десна рука. Једино ми босански муслимани смо били пу.иона. Као фол имали савезнике американце а поред таквих савезника,непријатељ ти и не треба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

биби

08.04.2016 12:35

Да да ви сте јадни на.ебали једини. А наси савезници су нас бомбардовали кад су хтјели и Француска и Британија. Вас бабо Алија вам је био највеци непријатељ и то се из дана у дан открива све висе. Ваља с тим зивјети сад....

Name

Топ

08.04.2016 12:36

Каква глупост! Па да нисте имали подршку странаца рат би био готов за седам дана! Ако и толико. У суштини,није се ни морало ратовати. Само направити обручи сами би се морали предати!

Name

Тузно...

08.04.2016 21:38

...да је дошло до градјанског рата. Надам се миру и разумјевању. Све док други кроји нашу будућност а ми само са мрзњом управљамо, неце ниста од нас бити. Због тога: Босна и Србија = заједно моземо несто створити!

Name

Француз

08.04.2016 13:15

Босњаци се фале како су добили "неки рат" а у истини спрам прогласења суверене БиХ и њихових зеља добили су само то у бајци .. 25% "суверене" територије ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Денис

08.04.2016 14:58

Француз ти се правиш Енглез

Name

сарајлија

08.04.2016 17:17

У праву си,једни имали тенкове и топове а други ништа...ко је онда гори и глупљи?

Name

Француз

08.04.2016 19:00

РЕ-САРАЈЛИЈА ..Имали сте , Турску , Иран , Нато земље и сву западну пропаганду .. а ми смо имали мало орузија ,м..да а највисе од тога (нисмо имали други избор) .. Глас једног констутивног народа је игнорисан кад сте се одвајали ...

Name

Симе

08.04.2016 13:26

Све је одлицно појасњено у тексту, ко је иза кога и какво је стварно стање на терену било итд.итд. И свијете ето вам сад па се ви са њима носите ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

08.04.2016 18:22

Испусили сте ви поготову 95.само вас је стизао пораз за поразом

ОДГОВОРИТЕ
Name

МрзимНационализам

08.04.2016 21:21

Среца бос. Србима да је Амер и Француз био уз њих. Инаце би данас била ситуација у БиХ сасвим другација. Муслимани стигли 30 км до Бања Луке кад је досло наредјење да се повлаце, инаце би њих напао НАТО. Зато не прицајте тако лосе о Америма, они су омогуцили РС.

ОДГОВОРИТЕ