Klinton: Nećemo spasavati Bošnjake, ako dobiju po nosu!

Američki predsjednik Bil Klinton uvjeravao je francuskog predsjednika Žaka Širaka da oni ne podržavaju nastojanja Armije BiH da pokrenu vojnu ofanzivu protiv Srba u junu 1995. i da dijele njegovu (Širakovu) zabrinutost zbog mogućih posljedica po trupe UN-a.

Bosna i Hercegovina 08.04.2016 | 12:52
Klinton: Nećemo spasavati Bošnjake, ako dobiju po nosu!

U nedavno deklasifikovanom razgovoru od 14. juna 1995. godine, objavljenom na sajtu Predsjedničke biblioteke u Litl Roku, Klintona sa Širakom, Širak izražava Klintonu zabrinutost da Armija BiH pokreće ofanzivu protiv Srba koja bi mogla ugroziti trupe UN-a i govori mu da je zabrinut.

Klinton mu odgovara da "i treba da bude zabrinut", i da je i "on sam zabrinut", te da su Bošnjacima "više puta" govorili da ne pokreću akcije i dodao da je sekretar Voren Kristofer upozorio Harisa Silajdžića na "ozbiljne posljedice", jer bi mogli ugroziti trupe UN-a i isprovocirati Srbe na jače granatiranje Sarajeva.

"Oni su stvarno ubijeđeni da mogu poraziti Srbe i da nas mogu prisiliti da podignemo embargo na oružje. Oni vjeruju da mogu dobiti teško naoružanje koje mogu iskoristiti protiv bosanskih Srba i nadjačati ih artiljerijom. Naša vojska vjeruje da je to apsolutno pogrešan potez i to smo im više puta rekli", rekao je Klinton.

Na Širakovu opasku da "izgleda da embargo ne funkcioniše" i da "oni već dobijaju teško oružje", Klinton je izbjegao odgovor i rekao da Bošnjaci vjeruju da mogu prisiliti Kongres na jednostrano ukidanje embarga, te je Širaku najavio da će on sam staviti veto ako do toga dođe.

Širak je onda napomenuo Klintonu da Bošnjaci planiraju pokrenuti akciju za vrijeme samita G7, a Klinton je odgovorio da "samo pokušavaju privući pažnju svijeta" i "pritisnuti" učesnike razgovora na samitu.

"Ali, ako oni pokrenu ofanzivu, Rusi neće kriviti Srbe ako budu reagovali", rekao je Klinton.

Kristofer je dodao da obavještajni podaci pokazuju da Armija BiH neće biti spremna do početka samita, na šta je Klinton odgovorio da im to ostavlja vremena da ih odgovore od akcije.

"Silajdžiću sam rekao da ako krenu, da su prepušteni sami sebi i da ih nećemo spasavati ako dobiju po nosu", rekao je Kristofer.

Razgovor je onda nastavljen na temu izglasavanja rezolucije u Ujedinjenim nacijama o angažovanju Snaga UN-a za brzi odgovor, na čemu je insistirao Širak. Klinton je, pak, rekao da je i on za angažovanje UN-a, ali da Kongres ne želi da odobri finansiranje misije, pa je predložio da se glasanje odloži dok Kongres ne odobri novac, na šta je Širak rekao da bi on radije da se rezolucija izglasa sada, a da se s Kongresom razgovara nakon toga.

Klinton je rekao da bi on time prezueo politički rizik da obeća nešto što ne može garantovati da može isfinansirati i dodao da ima puno problema s kongreskim liderima, pogotovo sa senatorom Bobom Dolom.

"Od mog prvog dana u Bijeloj kući Dol je konstantno ohrabrivao bošnjačku vladu da ignoriše sve što ja radim. Gurao je vlastitu strategiju da podigne embargo na oružje. Danas, kad ga vidiš, reci mu šta ti misliš o ukidanju embarga na oružje", rekao je Klinton.

Inače, mnogo dokumenata koje smo ranije objavili jasno ukazuje na nekoliko stvari.

Prvo, Klintonova administracija uopšte nije vjerovala UN-u, i nastojali su što više aktivnosti prebaciti na NATO. Jedna od stvari na kojoj su insistirali je da vojni aspekti Dejtona budu u nadležnosti NATO-a, a ne UN-a. Osim toga, na sastancima koje su imali uvijek su isticali da će pokušati pomoći Bošnjacima koje su smatrali jedinom pravom žrtvom rata, ali su pred Evropljanima nastojali pokazati da su neutralni.

Takođe, treba napomenuti da Klinton nikad nije želio jednostrano ukidanje embarga Bošnjacima na oružje, jer je znao da bi time ugrozio savezništvo Amerike i Evrope.

Širakove izjave o Miloševiću i dalje tajna Zanimljivo je da su sve Širakove izjave u razgovoru s Klintonom koje se tiču Miloševića i dalje prekrivene oznakom državna tajna. Kada ti dijelovi budu otkriveni, znaće se kakav je tačno odnos Širak imao s predsjednikom Jugoslavije.

U više ranije otkrivenih dokumenata, Amerikanci su se dosta otvoreno žalili da se Francuzi i dio Evropljana stavljaju na srpsku stranu. Primjera radi, Kristofer je u dokumentu deklasifikovanom 2013. od 30. oktobra 1996. rekao:

"Miloševiću su u Evropi cijelo vrijeme davali više podrške nego nama".

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Naravno

08.04.2016 11:10

Zna se da je tokom cijelog rata Evropa bila naklonjena srbima,narocito Engleska sa Mejdzorom i Francuska sa Miteranom. Rusiju ne moramo ni spominjati,ona je uvijek uz srbe. Hrvatima su Svabe i Austrijanci bili desna ruka. Jedino mi bosanski muslimani smo bili pu.iona. Kao fol imali saveznike amerikance a pored takvih saveznika,neprijatelj ti i ne treba...

ODGOVORITE
Name

bibi

08.04.2016 12:35

Da da vi ste jadni na.ebali jedini. A nasi saveznici su nas bombardovali kad su htjeli i Francuska i Britanija. Vas babo Alija vam je bio najveci neprijatelj i to se iz dana u dan otkriva sve vise. Valja s tim zivjeti sad....

Name

Top

08.04.2016 12:36

Kakva glupost! Pa da niste imali podršku stranaca rat bi bio gotov za sedam dana! Ako i toliko. U suštini,nije se ni moralo ratovati. Samo napraviti obruči sami bi se morali predati!

Name

Tuzno...

08.04.2016 21:38

...da je došlo do gradjanskog rata. Nadam se miru i razumjevanju. Sve dok drugi kroji našu budućnost a mi samo sa mrznjom upravljamo, nece nista od nas biti. Zbog toga: Bosna i Srbija = zajedno mozemo nesto stvoriti!

Name

Francuz

08.04.2016 13:15

Bosnjaci se fale kako su dobili "neki rat" a u istini spram proglasenja suverene BiH i njihovih zelja dobili su samo to u bajci .. 25% "suverene" teritorije ..

ODGOVORITE
Name

Denis

08.04.2016 14:58

Francuz ti se praviš Englez

Name

sarajlija

08.04.2016 17:17

U pravu si,jedni imali tenkove i topove a drugi ništa...ko je onda gori i gluplji?

Name

Francuz

08.04.2016 19:00

RE-SARAJLIJA ..Imali ste , Tursku , Iran , Nato zemlje i svu zapadnu propagandu .. a mi smo imali malo oruzija ,m..da a najvise od toga (nismo imali drugi izbor) .. Glas jednog konstutivnog naroda je ignorisan kad ste se odvajali ...

Name

Sime

08.04.2016 13:26

Sve je odlicno pojasnjeno u tekstu, ko je iza koga i kakvo je stvarno stanje na terenu bilo itd.itd. I svijete eto vam sad pa se vi sa njima nosite ...

ODGOVORITE
Name

Tuzla

08.04.2016 18:22

Ispusili ste vi pogotovu 95.samo vas je stizao poraz za porazom

ODGOVORITE
Name

MrzimNacionalizam

08.04.2016 21:21

Sreca bos. Srbima da je Amer i Francuz bio uz njih. Inace bi danas bila situacija u BiH sasvim drugacija. Muslimani stigli 30 km do Banja Luke kad je doslo naredjenje da se povlace, inace bi njih napao NATO. Zato ne pricajte tako lose o Amerima, oni su omogucili RS.

ODGOVORITE