Илегално оружје у БиХ откупљиваће држава?

Постоји могућност да ће у наредном периоду бх. грађани илегално оружје које посједују моћи легално да продају, сазнају "Независне".

 

Босна и Херцеговина 08.04.2016 | 22:56
Илегално оружје у БиХ откупљиваће држава?

Идеја за такву праксу већ постоји, али је стручна јавност скептична по више питања, попут тога како обезбиједити новац, до тога како грађане који убојите справе крију 20 година убиједити да их се коначно одрекну.

Драган Мектић, министар безбједности БиХ, истакао је да након ранијих акција кодног назива "Жетва", током којих је прикупљано илегално наоружање, није било сличних озбиљнијих активности.

"Тако грађани, и кад би жељели, сада не могу или не смију да предају наоружање", рекао је Мектић.

Додаје да је у плану успостављање регионалне иницијативе у склопу које би се државе западног Балкана заједно бориле против тероризма, али и кријумчарења оружја.

Откупљивање оружја једно од рјешења

"Неке државе су и откупљивале од грађана наоружање, па ћемо видјети да у оквиру те иницијативе урадимо тако нешто на регионалном нивоу, односно свако на подручју своје земље, па чак можда да обезбиједимо средства из одређених фондова те да покушамо, између осталог, и да откупљујемо то оружје", потврдио је Мектић.

Армин Кржалић, директор Центра за безбједност студије из Сарајева, каже да је оваква пракса била на снази и раније, а испоставило се да су за реализацију потребна велика средства.

"У Брчком, када је то реализовано, фонд који је био предвиђен за прикупљање оружја био је потрошен већ до 12 сати. Таква идеја би наишла на подршку грађана, али било би за то тешко наћи средства", рекао је Кржалић.

Драгомир Кесеровић, декан Факултета за безбједност и заштиту Бањалука, истиче да није сигуран да би активност ове врсте дала запаженије резултате.

"Овдје би људи за новац свашта урадили, али бојим се да се акција не би могла организовати на нивоу БиХ јер се не би могли око тога усагласити политичка руководства, безбједносне агенције и тако даље", каже Кесеровић.

Гојко Васић, директор Полиције Републике Српске, напомиње да би за реализацију овакве идеје било потребно ускладити законска рјешења, односно омогућити да лица која донесу наоружање буду ослобођена кривичне одговорности.

"Засигурно да и таква активност може допринијети да се број цијеви у нелегалном оптицају смањи", нагласио је Васић.

Из Центра за контролу малокалибарског и лаког наоружања у југоисточној Европи (СЕЕСАЦ) истичу да би таква кампања имала смисла само ако би се, као и претходна, спроводила у цијелој БиХ, синхронизовано и координисано.

Да су бх. грађани наоружани до зуба свједоче и најновији подаци Европске агенције за заштиту граница (Фронтекс), по чијим процјенама је у БиХ око 800.000 комада илегалног оружја.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Драшко

08.04.2016 08:33

Хоћел то она баба Душанка скупљат...а Шпиро продават?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

08.04.2016 09:08

А дије цјеновник да видимо оцели се исплатити а јавни тендер и натјецај оцели то бити ко скупљи тајби требао побиједити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

08.04.2016 12:50

Ја сто ме право насмија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

08.04.2016 19:45

Срби у Херцеговини су сами себе спасили и знају ста су презивјели 1941 и 1992, тако да неце дозволити да остану ненаорузани у слуцају следецег сукоба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Рокија

09.04.2016 15:20

Цар си 100% имас пиво за овај коментар !!!

Name

Директ

10.04.2016 14:33

Ако се претходно укине кривична одговорност за нелегално посједовање оружја и уведе фер (тржишна) накнада, рачунајте сигурно на огроман одазив, а ако до рата поново дође, није проблем поново купити оружје на црно, то никада није ни био проблем. Већи је проблем и ризик за живот држати оружје годинама и деценијама надомак руке. Поготову ако имате дјецу, лудог комшију или у случају пијанства, тренутног нервног растројства и низ других околности које су најизраженије баш у оваквом времену какво је сад. Значи двије су ствари кључне у овој причи, а то су паре и регулатива. Не толико паре колико регулатива, мада и уколико накнаде буду мале или чак за џабе буде била акција, исто тако неће се пуно постићи осим што ће можда једно 10-20 одсто наоружања бити прикупљено у том случају, а остатак ће и даље остати да буде као да никакве акције није ни било.

ОДГОВОРИТЕ