Ilegalno oružje u BiH otkupljivaće država?

Postoji mogućnost da će u narednom periodu bh. građani ilegalno oružje koje posjeduju moći legalno da prodaju, saznaju "Nezavisne".

 

Bosna i Hercegovina 08.04.2016 | 22:56
Ilegalno oružje u BiH otkupljivaće država?

Ideja za takvu praksu već postoji, ali je stručna javnost skeptična po više pitanja, poput toga kako obezbijediti novac, do toga kako građane koji ubojite sprave kriju 20 godina ubijediti da ih se konačno odreknu.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, istakao je da nakon ranijih akcija kodnog naziva "Žetva", tokom kojih je prikupljano ilegalno naoružanje, nije bilo sličnih ozbiljnijih aktivnosti.

"Tako građani, i kad bi željeli, sada ne mogu ili ne smiju da predaju naoružanje", rekao je Mektić.

Dodaje da je u planu uspostavljanje regionalne inicijative u sklopu koje bi se države zapadnog Balkana zajedno borile protiv terorizma, ali i krijumčarenja oružja.

Otkupljivanje oružja jedno od rješenja

"Neke države su i otkupljivale od građana naoružanje, pa ćemo vidjeti da u okviru te inicijative uradimo tako nešto na regionalnom nivou, odnosno svako na području svoje zemlje, pa čak možda da obezbijedimo sredstva iz određenih fondova te da pokušamo, između ostalog, i da otkupljujemo to oružje", potvrdio je Mektić.

Armin Kržalić, direktor Centra za bezbjednost studije iz Sarajeva, kaže da je ovakva praksa bila na snazi i ranije, a ispostavilo se da su za realizaciju potrebna velika sredstva.

"U Brčkom, kada je to realizovano, fond koji je bio predviđen za prikupljanje oružja bio je potrošen već do 12 sati. Takva ideja bi naišla na podršku građana, ali bilo bi za to teško naći sredstva", rekao je Kržalić.

Dragomir Keserović, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka, ističe da nije siguran da bi aktivnost ove vrste dala zapaženije rezultate.

"Ovdje bi ljudi za novac svašta uradili, ali bojim se da se akcija ne bi mogla organizovati na nivou BiH jer se ne bi mogli oko toga usaglasiti politička rukovodstva, bezbjednosne agencije i tako dalje", kaže Keserović.

Gojko Vasić, direktor Policije Republike Srpske, napominje da bi za realizaciju ovakve ideje bilo potrebno uskladiti zakonska rješenja, odnosno omogućiti da lica koja donesu naoružanje budu oslobođena krivične odgovornosti.

"Zasigurno da i takva aktivnost može doprinijeti da se broj cijevi u nelegalnom opticaju smanji", naglasio je Vasić.

Iz Centra za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u jugoistočnoj Evropi (SEESAC) ističu da bi takva kampanja imala smisla samo ako bi se, kao i prethodna, sprovodila u cijeloj BiH, sinhronizovano i koordinisano.

Da su bh. građani naoružani do zuba svjedoče i najnoviji podaci Evropske agencije za zaštitu granica (Fronteks), po čijim procjenama je u BiH oko 800.000 komada ilegalnog oružja.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Draško

08.04.2016 08:33

Hoćel to ona baba Dušanka skupljat...a Špiro prodavat?

ODGOVORITE
Name

Ante

08.04.2016 09:08

A dije cjenovnik da vidimo oceli se isplatiti a javni tender i natjecaj oceli to biti ko skuplji tajbi trebao pobijediti

ODGOVORITE
Name

Daidza

08.04.2016 12:50

Ja sto me pravo nasmija.

ODGOVORITE
Name

Roki

08.04.2016 19:45

Srbi u Hercegovini su sami sebe spasili i znaju sta su prezivjeli 1941 i 1992, tako da nece dozvoliti da ostanu nenaoruzani u slucaju sledeceg sukoba...

ODGOVORITE
Name

Za Rokija

09.04.2016 15:20

Car si 100% imas pivo za ovaj komentar !!!

Name

Direkt

10.04.2016 14:33

Ako se prethodno ukine krivična odgovornost za nelegalno posjedovanje oružja i uvede fer (tržišna) naknada, računajte sigurno na ogroman odaziv, a ako do rata ponovo dođe, nije problem ponovo kupiti oružje na crno, to nikada nije ni bio problem. Veći je problem i rizik za život držati oružje godinama i decenijama nadomak ruke. Pogotovu ako imate djecu, ludog komšiju ili u slučaju pijanstva, trenutnog nervnog rastrojstva i niz drugih okolnosti koje su najizraženije baš u ovakvom vremenu kakvo je sad. Znači dvije su stvari ključne u ovoj priči, a to su pare i regulativa. Ne toliko pare koliko regulativa, mada i ukoliko naknade budu male ili čak za džabe bude bila akcija, isto tako neće se puno postići osim što će možda jedno 10-20 odsto naoružanja biti prikupljeno u tom slučaju, a ostatak će i dalje ostati da bude kao da nikakve akcije nije ni bilo.

ODGOVORITE