Илегално оружје скривно у 70% кућа у БиХ

У готово 70 одсто кућа у БиХ сакривено је илегално оружје. Овај забрињавајући податак добија се на основу најновијих процјена Европске агенције за заштиту граница (Фронтекс), која је упозорила на опасност која произлази од шверца наоружања са Балкана.

Босна и Херцеговина 07.04.2016 | 10:05
Илегално оружје скривно у 70% кућа у БиХ

Из Фронтекса је, наиме, саопштено да је у БиХ око 800.000 комада оружја у илегалном посједу, а пошто имамо 1,16 милиона домаћинстава, простом рачуницом се закључи да је од њих десет, чак седам наоружано.

Лако до граната и калашњикова

У извјештају Фронтекса наводи се да се лако може доћи до граната, али и "калашњикова" са простора бивше Југославије, уз подсјећање да су у терористичким нападима у Паризу и у Бриселу нападачи били наоружани управо споменутом врстом пушке.

Драган Мектић, министар безбједности БиХ, истиче да је проблем илегалног наоружања које се кријумчари са западног Балкана присутан већ годинама.

"Ми смо са неким полицијским агенцијама, укључујући и француску полицију, имали неколико успјешних акција на пресијецању таквих канала", рекао је Мектић у изјави за "Независне".

Он оцјењује да се у БиХ не ради довољно на томе да се илегално оружје "очисти" из домаћинстава.

"Предложио сам и иницирао једну регионалну иницијативу на подручју земаља западног Балкана, гдје бисмо се заједнички борили против тероризма и кријумчарења оружја. Биле би израђене заједничке процјене и размијењене информације, а у плану су и активности на спровођењу заједничких мјера, па и истрага у вези са овом проблематиком", нагласио је Мектић.

Организоване акције прикупљања илегалног оружја

Гојко Васић, директор Полиције Републике Српске, подсјећа да су у више наврата организоване акције прикупљања илегалног наоружања, чиме су велике количине уништене, али, како је рекао, још доста га је у оптицају.

"Бројке и процјене су поприлично непоуздане, јер је сигурно да су велике количине тог оружја већ прокријумчарене не само у Европу, већ и у прекоокеанске земље", рекао је Васић.

Према његовим ријечима, често се документује и кријумчарење ручних бомби, па чак и ручних ракетних бацача. Миланко Михајлица, предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске, истиче да су бројке које показују количину илегалног наоружања у БиХ фрапантне.

"Треба предузети додатне напоре да се број нелегалног наоружања сведе на најмању могућу мјеру, како би се, између осталог, спријечило опремање потенцијалних терористичких група у БиХ, те продаја тог наоружања ван БиХ. Дакле, постоји више озбиљних разлога да се активности безбједносних институција интензивирају, јер су то драматични подаци", навео је Михајлица.

Оцијенио је да оволика количина наоружања представља веома реалну опасност по безбједност свих грађана у БиХ.

1.163.387 домаћинстава у БиХ

800.000 комада илегалног оружја

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ја

07.04.2016 08:08

Ја имам два тенка и прагу у подруму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

07.04.2016 08:39

Хајде брате да прангијамо

Name

ре ја

07.04.2016 08:28

Добар си у подруму ја морао дици на таван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Винко

07.04.2016 09:42

Пробала, па ни у рату није било толико орузја. Ово неко зели да прави будале од нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

07.04.2016 09:57

А сад се бринете за безбиједност а гурали у руке насилу ХДЗ СДС СДА па тад вас није бринуло ја се не бринем савјест циста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

07.04.2016 20:30

Прије рата 92 нисмо имали ниста ал сада имамо све

ОДГОВОРИТЕ