Ilegalno oružje skrivno u 70% kuća u BiH

U gotovo 70 odsto kuća u BiH sakriveno je ilegalno oružje. Ovaj zabrinjavajući podatak dobija se na osnovu najnovijih procjena Evropske agencije za zaštitu granica (Fronteks), koja je upozorila na opasnost koja proizlazi od šverca naoružanja sa Balkana.

Bosna i Hercegovina 07.04.2016 | 10:05
Ilegalno oružje skrivno u 70% kuća u BiH

Iz Fronteksa je, naime, saopšteno da je u BiH oko 800.000 komada oružja u ilegalnom posjedu, a pošto imamo 1,16 miliona domaćinstava, prostom računicom se zaključi da je od njih deset, čak sedam naoružano.

Lako do granata i kalašnjikova

U izvještaju Fronteksa navodi se da se lako može doći do granata, ali i "kalašnjikova" sa prostora bivše Jugoslavije, uz podsjećanje da su u terorističkim napadima u Parizu i u Briselu napadači bili naoružani upravo spomenutom vrstom puške.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, ističe da je problem ilegalnog naoružanja koje se krijumčari sa zapadnog Balkana prisutan već godinama.

"Mi smo sa nekim policijskim agencijama, uključujući i francusku policiju, imali nekoliko uspješnih akcija na presijecanju takvih kanala", rekao je Mektić u izjavi za "Nezavisne".

On ocjenjuje da se u BiH ne radi dovoljno na tome da se ilegalno oružje "očisti" iz domaćinstava.

"Predložio sam i inicirao jednu regionalnu inicijativu na području zemalja zapadnog Balkana, gdje bismo se zajednički borili protiv terorizma i krijumčarenja oružja. Bile bi izrađene zajedničke procjene i razmijenjene informacije, a u planu su i aktivnosti na sprovođenju zajedničkih mjera, pa i istraga u vezi sa ovom problematikom", naglasio je Mektić.

Organizovane akcije prikupljanja ilegalnog oružja

Gojko Vasić, direktor Policije Republike Srpske, podsjeća da su u više navrata organizovane akcije prikupljanja ilegalnog naoružanja, čime su velike količine uništene, ali, kako je rekao, još dosta ga je u opticaju.

"Brojke i procjene su poprilično nepouzdane, jer je sigurno da su velike količine tog oružja već prokrijumčarene ne samo u Evropu, već i u prekookeanske zemlje", rekao je Vasić.

Prema njegovim riječima, često se dokumentuje i krijumčarenje ručnih bombi, pa čak i ručnih raketnih bacača. Milanko Mihajlica, predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske, ističe da su brojke koje pokazuju količinu ilegalnog naoružanja u BiH frapantne.

"Treba preduzeti dodatne napore da se broj nelegalnog naoružanja svede na najmanju moguću mjeru, kako bi se, između ostalog, spriječilo opremanje potencijalnih terorističkih grupa u BiH, te prodaja tog naoružanja van BiH. Dakle, postoji više ozbiljnih razloga da se aktivnosti bezbjednosnih institucija intenziviraju, jer su to dramatični podaci", naveo je Mihajlica.

Ocijenio je da ovolika količina naoružanja predstavlja veoma realnu opasnost po bezbjednost svih građana u BiH.

1.163.387 domaćinstava u BiH

800.000 komada ilegalnog oružja

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ja

07.04.2016 08:08

Ja imam dva tenka i pragu u podrumu.

ODGOVORITE
Name

Baja

07.04.2016 08:39

Hajde brate da prangijamo

Name

re ja

07.04.2016 08:28

Dobar si u podrumu ja morao dici na tavan.

ODGOVORITE
Name

Vinko

07.04.2016 09:42

Probala, pa ni u ratu nije bilo toliko oruzja. Ovo neko zeli da pravi budale od nas.

ODGOVORITE
Name

Ante

07.04.2016 09:57

A sad se brinete za bezbijednost a gurali u ruke nasilu HDZ SDS SDA pa tad vas nije brinulo ja se ne brinem savjest cista.

ODGOVORITE
Name

Pasha

07.04.2016 20:30

Prije rata 92 nismo imali nista al sada imamo sve

ODGOVORITE