Савановић штрајкачима: Стрпите се до 14. априла

Генерални директор предузећа "Жељезнице Републике Српске" Драган Савановић очекује први прилив новца из пословања до 14. априла, када би радницима могао бити исплаћен дио или цијела плата за фебруар.

Република Српска 06.04.2016 | 22:59
Савановић штрајкачима: Стрпите се до 14. априла

Он је раднике "Жељезнице Републике Српске" који су данас ступили у једночасовни штрајк упозорења позвао на стрпљење, јер, како каже, има обећања из рудника "Митал" у Омарској да ће уплатити потребна средства.

Савановић је за Срну изјавио да је једночасовни штрајк упозорења радника пет синдикалних организација предузећа "Жељезнице Републике Српске" организован у складу са законом, као и да је повод реалан, јер плата за фебруар касни, иако први пут током дугог низа година.

"Разумијем раднике који нису примили плату, јер самим тим не могу испунити своје обавезе, платити кредите", истакао је Савановић.

Он је појаснио да плате нису исплаћене због недостатка средстава, јер у јануару нису остварили довољно прихода с обзиром да рудник "Митал" у Омарској није радио.

Према његовим ријечима, касне и исплате пет транши Владе Републике Српске у износу од 10.000.000 КМ, те су средства за плате утрошена на одржавање процеса рада, струју, гориво, резервне дијелове, да не трпи привреда.

Осврћући се на захтјев синдиката за његовом смјеном, Савановић је рекао да су га поставили Надзорни одбор и скупштина акционара, који га једини могу и разријешити, поручивши да нема ништа против ако је то рјешење.

"Рјешења за `Жељезницу` мора бити, али се морају укључити и управа, и синдикат, и Влада и радници. Потребно је урадити ефикасну и брзу реформу `Жељезнице`, на шта већ неко вријеме упозоравам", рекао је Савановић.

Представници пет од укупно шест синдикалних организација које дјелују у предузећу "Жељезнице Републике Српске" ступили су данас у једночасовни штрајк упозорења ради, како наводе, заштите економских и социјалних права прописаних Законом о раду и Колективним уговором.

Радници "Жељезнице Републике Српске" захтијевају исплату фебруарске плате најкасније до петка, 8. априла, те наредних плата и осталих примања /топлог оброка, путних трошкова возног особља, трошкова превоза приликом доласка на посао/, у роковима који су прописани законом и Колективним уговором.

Синдикати траже да се нови правилник о организацији и систематизацији радних мјеста ради према стварним потребама, укључујући број и квалификациону структуру извршилаца, уз активно учешће представника синдиката.

Они траже смјену генералног директора и утврђивање његове, као и одговорности чланова претходне управе и других који су довели "Жељезнице Републике Српске" у овакво стање.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

дипломирани инжењер

06.04.2016 20:17

Директоре, смијешан си са својим мишљењем и приједлозима. То су обичне небулозе. Радници и синдикат не могу управљати предузећем. Њих се мора натјерати да раде а на крају мјесеца да добију плату. Удомљавао си шљам, сад су ти камен око врата. Имаш дупло више евидентираних у фирми него ти треба. Уз то нису оних струка које ти требају з апроцес рада. Процес рада не разумијеш, разумијеш и гајиш само корупцију. Власт је све уништила, а ти си луткица на концу. Сад летиш заједно с том таквом влашћу. Додворавање гласачима је погубна политика. СНСД, ДНС и СП то раде читаву деценију. То је поравнало сву привреду. Способни сте само за корупцију и негативну селекцију. Срамота сте и ништа друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чекај ти

07.04.2016 05:20

Они да се стрпе и чекају а ви уживате по којекаквим сплавовима са печењем на трпези, радници и њихове породице гладују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРЕЗИЧАНИ

07.04.2016 06:43

Драги мој инжињеру, све је лијепо што збориш, али ти ниси у ДНС-у, ти си слободан човјек са знањем и дипломом у руци. Шта ће кримоси, који за рад својих предсједника и интереса партије покрадоше и покупише све што се дићи дизалом може. Саване не враћај се у Брезичане, осрамотио си нас брате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДареДевил

07.04.2016 09:05

Буни се и штрајкује бирачко тијело актуелне власти које је масовно запошљавано од 2008. па на овамо. Многи од њих и не знају шта заправо раде на жељезницама осим што добијају плату. На станици у Добоју можете свакодневно видјети десетине "радника" у плавим мантилима који носе чекиће, ходају крај колосјека и куцкају точкове вагона за 800 КМ мјесечно. Пијани кондуктери пола карата наплате, пола стрпају у џеп. ЖРС су легло нерадника и паразита система и срамота Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

07.04.2016 12:00

Да Бог да да и ти добијеш плату од 800 КМ као они биједници са чекићем у руци на прузи се.оњо један .

Name

Јово

07.04.2016 15:24

Ускоро идеш на робију спаса ти нема аи марко поло ће ускоро за тобом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопове

07.04.2016 20:52

Бувара ,затвор,прдекана ...

ОДГОВОРИТЕ