Savanović štrajkačima: Strpite se do 14. aprila

Generalni direktor preduzeća "Željeznice Republike Srpske" Dragan Savanović očekuje prvi priliv novca iz poslovanja do 14. aprila, kada bi radnicima mogao biti isplaćen dio ili cijela plata za februar.

Republika Srpska 06.04.2016 | 22:59
Savanović štrajkačima: Strpite se do 14. aprila

On je radnike "Željeznice Republike Srpske" koji su danas stupili u jednočasovni štrajk upozorenja pozvao na strpljenje, jer, kako kaže, ima obećanja iz rudnika "Mital" u Omarskoj da će uplatiti potrebna sredstva.

Savanović je za Srnu izjavio da je jednočasovni štrajk upozorenja radnika pet sindikalnih organizacija preduzeća "Željeznice Republike Srpske" organizovan u skladu sa zakonom, kao i da je povod realan, jer plata za februar kasni, iako prvi put tokom dugog niza godina.

"Razumijem radnike koji nisu primili platu, jer samim tim ne mogu ispuniti svoje obaveze, platiti kredite", istakao je Savanović.

On je pojasnio da plate nisu isplaćene zbog nedostatka sredstava, jer u januaru nisu ostvarili dovoljno prihoda s obzirom da rudnik "Mital" u Omarskoj nije radio.

Prema njegovim riječima, kasne i isplate pet tranši Vlade Republike Srpske u iznosu od 10.000.000 KM, te su sredstva za plate utrošena na održavanje procesa rada, struju, gorivo, rezervne dijelove, da ne trpi privreda.

Osvrćući se na zahtjev sindikata za njegovom smjenom, Savanović je rekao da su ga postavili Nadzorni odbor i skupština akcionara, koji ga jedini mogu i razriješiti, poručivši da nema ništa protiv ako je to rješenje.

"Rješenja za `Željeznicu` mora biti, ali se moraju uključiti i uprava, i sindikat, i Vlada i radnici. Potrebno je uraditi efikasnu i brzu reformu `Željeznice`, na šta već neko vrijeme upozoravam", rekao je Savanović.

Predstavnici pet od ukupno šest sindikalnih organizacija koje djeluju u preduzeću "Željeznice Republike Srpske" stupili su danas u jednočasovni štrajk upozorenja radi, kako navode, zaštite ekonomskih i socijalnih prava propisanih Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom.

Radnici "Željeznice Republike Srpske" zahtijevaju isplatu februarske plate najkasnije do petka, 8. aprila, te narednih plata i ostalih primanja /toplog obroka, putnih troškova voznog osoblja, troškova prevoza prilikom dolaska na posao/, u rokovima koji su propisani zakonom i Kolektivnim ugovorom.

Sindikati traže da se novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta radi prema stvarnim potrebama, uključujući broj i kvalifikacionu strukturu izvršilaca, uz aktivno učešće predstavnika sindikata.

Oni traže smjenu generalnog direktora i utvrđivanje njegove, kao i odgovornosti članova prethodne uprave i drugih koji su doveli "Željeznice Republike Srpske" u ovakvo stanje.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

diplomirani inženjer

06.04.2016 22:17

Direktore, smiješan si sa svojim mišljenjem i prijedlozima. To su obične nebuloze. Radnici i sindikat ne mogu upravljati preduzećem. Njih se mora natjerati da rade a na kraju mjeseca da dobiju platu. Udomljavao si šljam, sad su ti kamen oko vrata. Imaš duplo više evidentiranih u firmi nego ti treba. Uz to nisu onih struka koje ti trebaju z aproces rada. Proces rada ne razumiješ, razumiješ i gajiš samo korupciju. Vlast je sve uništila, a ti si lutkica na koncu. Sad letiš zajedno s tom takvom vlašću. Dodvoravanje glasačima je pogubna politika. SNSD, DNS i SP to rade čitavu deceniju. To je poravnalo svu privredu. Sposobni ste samo za korupciju i negativnu selekciju. Sramota ste i ništa drugo.

ODGOVORITE
Name

čekaj ti

07.04.2016 07:20

Oni da se strpe i čekaju a vi uživate po kojekakvim splavovima sa pečenjem na trpezi, radnici i njihove porodice gladuju.

ODGOVORITE
Name

BREZIČANI

07.04.2016 08:43

Dragi moj inžinjeru, sve je lijepo što zboriš, ali ti nisi u DNS-u, ti si slobodan čovjek sa znanjem i diplomom u ruci. Šta će krimosi, koji za rad svojih predsjednika i interesa partije pokradoše i pokupiše sve što se dići dizalom može. Savane ne vraćaj se u Brezičane, osramotio si nas brate.

ODGOVORITE
Name

DareDevil

07.04.2016 11:05

Buni se i štrajkuje biračko tijelo aktuelne vlasti koje je masovno zapošljavano od 2008. pa na ovamo. Mnogi od njih i ne znaju šta zapravo rade na željeznicama osim što dobijaju platu. Na stanici u Doboju možete svakodnevno vidjeti desetine "radnika" u plavim mantilima koji nose čekiće, hodaju kraj kolosjeka i kuckaju točkove vagona za 800 KM mjesečno. Pijani kondukteri pola karata naplate, pola strpaju u džep. ŽRS su leglo neradnika i parazita sistema i sramota Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

п

07.04.2016 14:00

Да Бог да да и ти добијеш плату од 800 КМ као они биједници са чекићем у руци на прузи се.оњо један .

Name

Jovo

07.04.2016 17:24

Uskoro ideš na robiju spasa ti nema ai marko polo će uskoro za tobom.

ODGOVORITE
Name

lopove

07.04.2016 22:52

Buvara ,zatvor,prdekana ...

ODGOVORITE