Нема мјеста за Курде у Женеви, Руси бијесни

Савет безбедности УН одбио је руски захтев да и Курди буду укључени у сиријске мировне процесе у Женеви, саопштио је руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин.

Свијет 06.04.2016 | 08:24
Нема мјеста за Курде у Женеви, Руси бијесни

Он је навео да су западне земље чланице Савета безбедности уложиле вето, преноси "Раша тудеј".

Чуркин сматра да ће ово на лош начин утицати на мировне процесе и међународна залагања да се у Сирији прекине рат.

“Забринути смо због тога што сиријски Курди, историјски уткани у друштво, још нису позвани на мировне преговоре“, рекао је он, додајући да је тиме Запад уништио идеју о инклузивности сиријских преговора.

Чуркин је такође критиковао и акције Украјине, која је “деструктивно утицала на доношење одлуке“.

Изасланик УН за Сирију Стефан де Мистура је прошлог месеца затражио да се сиријски Курди укључе у преговоре, упозоравајући да би подела Сирије на мање државе била неодржива.

“Сиријски Курди су важан део земље, треба да пронађемо формулу по којој би и они имали могућност да учествују у доношењу мира. Мислим да ниједна особа у Сирији, ко год она била, не би била против тога“, рекао је Де Мистура.

И руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније у току недеље је затражио да све партије и сукобљене стране учествују у преговорима.

“Природно, као и у свим сукобима, најважније је да постоји дијалог између различитих страна“, навео је руски дипломата.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хм

06.04.2016 06:55

Запад упорно већ 20 година ради све да би се ратови у свим тим земљама што више распламсали. Исто то су радили и у Југославији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бедем

06.04.2016 12:36

Занимљиво,како су руси брзојавке заборавили 'НА Брежњева и његову песницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

06.04.2016 20:57

Курди су јако лосе политицки организовани.Јуре несто кроз 4 дрзаве а немају ни једног ваљаног савезника.Осим тога финанцијски нису респектабилни. Да су били добри са Турцима до сада би имали најмање покрајну у Ираку и Сирији,ал они хоце са свима да ратују. Од гована се пита неправи.

ОДГОВОРИТЕ