Nema mjesta za Kurde u Ženevi, Rusi bijesni

Savet bezbednosti UN odbio je ruski zahtev da i Kurdi budu uključeni u sirijske mirovne procese u Ženevi, saopštio je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin.

Svijet 06.04.2016 | 08:24
Nema mjesta za Kurde u Ženevi, Rusi bijesni

On je naveo da su zapadne zemlje članice Saveta bezbednosti uložile veto, prenosi "Raša tudej".

Čurkin smatra da će ovo na loš način uticati na mirovne procese i međunarodna zalaganja da se u Siriji prekine rat.

“Zabrinuti smo zbog toga što sirijski Kurdi, istorijski utkani u društvo, još nisu pozvani na mirovne pregovore“, rekao je on, dodajući da je time Zapad uništio ideju o inkluzivnosti sirijskih pregovora.

Čurkin je takođe kritikovao i akcije Ukrajine, koja je “destruktivno uticala na donošenje odluke“.

Izaslanik UN za Siriju Stefan de Mistura je prošlog meseca zatražio da se sirijski Kurdi uključe u pregovore, upozoravajući da bi podela Sirije na manje države bila neodrživa.

“Sirijski Kurdi su važan deo zemlje, treba da pronađemo formulu po kojoj bi i oni imali mogućnost da učestvuju u donošenju mira. Mislim da nijedna osoba u Siriji, ko god ona bila, ne bi bila protiv toga“, rekao je De Mistura.

I ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije u toku nedelje je zatražio da sve partije i sukobljene strane učestvuju u pregovorima.

“Prirodno, kao i u svim sukobima, najvažnije je da postoji dijalog između različitih strana“, naveo je ruski diplomata.

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hm

06.04.2016 06:55

Zapad uporno već 20 godina radi sve da bi se ratovi u svim tim zemljama što više rasplamsali. Isto to su radili i u Jugoslaviji.

ODGOVORITE
Name

bedem

06.04.2016 12:36

Zanimljivo,kako su rusi brzojavke zaboravili 'NA Brežnjeva i njegovu pesnicu.

ODGOVORITE
Name

miki

06.04.2016 20:57

Kurdi su jako lose politicki organizovani.Jure nesto kroz 4 drzave a nemaju ni jednog valjanog saveznika.Osim toga financijski nisu respektabilni. Da su bili dobri sa Turcima do sada bi imali najmanje pokrajnu u Iraku i Siriji,al oni hoce sa svima da ratuju. Od govana se pita nepravi.

ODGOVORITE