Човић се противи подјели града Мостара

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић успротивио се подјели Мостара на двије општине како је то предложила СДА Бакира Изетбеговића.

Босна и Херцеговина 05.04.2016 | 22:54
Човић се противи подјели града Мостара

Он се заузео за одржавање локалних избора што зависи од постизања договора о измјени изборних правила за тај град.

"Мостар је једини вишенационални град у Босни и Херцеговини и сви га својатају за себе. То је квалитета овог града и као такав он не смије имати било какве елементе подјеле", рекао је Човић у Мостару након што је заједно с америчком амбасадорком у БиХ Морин Кормак отворио обновљени `Амерички кутак`.

Рекао је да су се страначка руководства ХДЗ-а БиХ и СДА готово договорила око решења за Мостар, али да су нижа страначка тијела из СДА упутила захтјев да се Мостар устроји с двије општине по некадашњој ратној црти раздвајања што је пореметило споразум.

"Да сте ме прије четири мјесеца питали о овоме, рекао бих да смо скоро све договорили. Бојим се да још неки мисле да трговином могу добити неки додатни квалитет за себе, ма што год то значило, али то није могуће", додао је Човић.

Изразио је очекивање да договор о промјенама Изборног закона БиХ бити постигнут након што је Уставни суд БиХ оспорио дио који се тиче Мостара.

"Избори се морају на јесен одржати и у Мостару а град на Неретви не смије бити изузетак када је у питању одржавање локалних избора", додао је Човић.

Одбацио је приговоре дијела бошњачких политичара да су Бошњаци мајоризовани у Мостару од многобројнијих Хрвата.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, уједно и предсједник СДА тврди да се покушавало доћи до решења за уређење Мостара, али да за то није било спремности у ХДЗ-у БиХ. Додао је да Бошњаци неће пристати на решење којим би у Мостару били мајоризовани јер су мањина у односу на Хрвате. Посљедњи локални избори у Мостару одржани су 2008.

У међувремену је Уставни суд БиХ на захтјев хрватских странака поништио дио изборног закона који се односи на Мостар те затражио да се уједначи вриједност гласова бирача из шест бивших изборних подручја. Због тога избори у Мостару нису одржани 2012, распуштено је Градско вијеће, а једину власт представља градоначелник Љубо Бешлић.

(Б92)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Анте

05.04.2016 20:14

Ти требас дијелити с Радонцицем БУВАРУ... Пусти ове нормалне људе да зиве и раде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роx

05.04.2016 20:14

Ако Хрвати зеле један цовјек-један глас у Мостару онда би то требало вазити за цијелу Федерацију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Помоћ

05.04.2016 20:55

Не може важити за цијелу Федерацију већ за сваки појединачно кантон. Федерација се састоји од кантона то је бар познато и сваки кантон има своју законодавну,извршну и судску власт. Кад тражите гласање тј.одлучивање са нивоа Федерације што је једнако почетак централизације, што не бјехосте поштени и такво одлучивање предложисте за СФРЈ,један човјек један глас, већ идемо по републикама. То што заступате је лицемјерно.

Name

Монархиста

05.04.2016 21:00

Одлицан коментар. Бити Хрват у БиХ није нација него занимање. Са 12% управљају са 33% мјеста и дрзавној администрацији. И опет потурају луде Србе да им треци пут у овом вијеку рјесавају дрзавни пројекат. Овај пут треци ентитет. Е мој Србине, никад памети нецес доци.

Name

Репликар

05.04.2016 20:50

Изтјерали сте Србе заједно. Заставе везали. Једни друге цвијецем називали. Шта је сад? Пукла љубав. Ја сам за подјелу. Подјелите и Федерацију вала. И Босну требамо подјелити. И Херцеговину. Овако висе не мозе

ОДГОВОРИТЕ