Čović se protivi podjeli grada Mostara

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović usprotivio se podjeli Mostara na dvije opštine kako je to predložila SDA Bakira Izetbegovića.

Bosna i Hercegovina 05.04.2016 | 22:54
Čović se protivi podjeli grada Mostara

On se zauzeo za održavanje lokalnih izbora što zavisi od postizanja dogovora o izmjeni izbornih pravila za taj grad.

"Mostar je jedini višenacionalni grad u Bosni i Hercegovini i svi ga svojataju za sebe. To je kvaliteta ovog grada i kao takav on ne smije imati bilo kakve elemente podjele", rekao je Čović u Mostaru nakon što je zajedno s američkom ambasadorkom u BiH Morin Kormak otvorio obnovljeni `Američki kutak`.

Rekao je da su se stranačka rukovodstva HDZ-a BiH i SDA gotovo dogovorila oko rešenja za Mostar, ali da su niža stranačka tijela iz SDA uputila zahtjev da se Mostar ustroji s dvije opštine po nekadašnjoj ratnoj crti razdvajanja što je poremetilo sporazum.

"Da ste me prije četiri mjeseca pitali o ovome, rekao bih da smo skoro sve dogovorili. Bojim se da još neki misle da trgovinom mogu dobiti neki dodatni kvalitet za sebe, ma što god to značilo, ali to nije moguće", dodao je Čović.

Izrazio je očekivanje da dogovor o promjenama Izbornog zakona BiH biti postignut nakon što je Ustavni sud BiH osporio dio koji se tiče Mostara.

"Izbori se moraju na jesen održati i u Mostaru a grad na Neretvi ne smije biti izuzetak kada je u pitanju održavanje lokalnih izbora", dodao je Čović.

Odbacio je prigovore dijela bošnjačkih političara da su Bošnjaci majorizovani u Mostaru od mnogobrojnijih Hrvata.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ujedno i predsjednik SDA tvrdi da se pokušavalo doći do rešenja za uređenje Mostara, ali da za to nije bilo spremnosti u HDZ-u BiH. Dodao je da Bošnjaci neće pristati na rešenje kojim bi u Mostaru bili majorizovani jer su manjina u odnosu na Hrvate. Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008.

U međuvremenu je Ustavni sud BiH na zahtjev hrvatskih stranaka poništio dio izbornog zakona koji se odnosi na Mostar te zatražio da se ujednači vrijednost glasova birača iz šest bivših izbornih područja. Zbog toga izbori u Mostaru nisu održani 2012, raspušteno je Gradsko vijeće, a jedinu vlast predstavlja gradonačelnik Ljubo Bešlić.

(B92)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ante

05.04.2016 20:14

Ti trebas dijeliti s Radoncicem BUVARU... Pusti ove normalne ljude da zive i rade...

ODGOVORITE
Name

Rox

05.04.2016 20:14

Ako Hrvati zele jedan covjek-jedan glas u Mostaru onda bi to trebalo vaziti za cijelu Federaciju!

ODGOVORITE
Name

Pomoć

05.04.2016 20:55

Ne može važiti za cijelu Federaciju već za svaki pojedinačno kanton. Federacija se sastoji od kantona to je bar poznato i svaki kanton ima svoju zakonodavnu,izvršnu i sudsku vlast. Kad tražite glasanje tj.odlučivanje sa nivoa Federacije što je jednako početak centralizacije, što ne bjehoste pošteni i takvo odlučivanje predložiste za SFRJ,jedan čovjek jedan glas, već idemo po republikama. To što zastupate je licemjerno.

Name

Monarhista

05.04.2016 21:00

Odlican komentar. Biti Hrvat u BiH nije nacija nego zanimanje. Sa 12% upravljaju sa 33% mjesta i drzavnoj administraciji. I opet poturaju lude Srbe da im treci put u ovom vijeku rjesavaju drzavni projekat. Ovaj put treci entitet. E moj Srbine, nikad pameti neces doci.

Name

Replikar

05.04.2016 20:50

Iztjerali ste Srbe zajedno. Zastave vezali. Jedni druge cvijecem nazivali. Šta je sad? Pukla ljubav. Ja sam za podjelu. Podjelite i Federaciju vala. I Bosnu trebamo podjeliti. I Hercegovinu. Ovako vise ne moze

ODGOVORITE