ФИБА узвратила тужбом УЛЕБ-у!

Светска кошаркашка федерација поднела је Европској комисији тужбу против Евролиге, због "злоупотребе и притисака".

Кошарка 09.04.2016 | 20:20
ФИБА узвратила тужбом УЛЕБ-у!

Месец и по након што је Евролига тужила ФИБА Европској комисији, Светска кошаркашка федерација узвратила је истом мером.

Томе је претходило писмо упозорења, послато 16. марта, у коме је од организације "Еуролеагуе Баскетбалл" тражено да престане са уценама и делањем на штету европске кошарке у целини, а у корист малобројних елитних клубова.

ФИБА је у саопштењу поводом поднесене тужбе истакла да је Евролига својом тужбом у фебруару само желела да "маскира сопствено анти-такмичарско понашање", под чим се подразумевају следеће ствари:

- вршење притиска на лиге и клубове, као и претња искључивањем из Евролиге, оним лигама које се не обавежу да ће слати клубове и у Еврокуп (конкретно је апострофирана АБА и "друге" домаће лиге).

- "синдикални споразум" 11 клубова власника "А" лиценце, који имају већину гласова у управљачком предузећу Евролиге (ЕЦА) и могу да контролишу све спортске и комерцијалне одлуке везане за Евролигу и Еврокуп.

- насумично бирање клубова којима су нуђени уговори о такмичењу у Евролиги и Еврокупу, чиме се разара комерцијална и спортска вредност домаћих лига и подрива такмичарски баланс у европској кошарци.

- дискриминација финансијски слабијих клубова, који се на тај начин доводе у још подређенији положај.

ФИБА оптужује Евролигу да жели да "убира кајмак из кошаркашког екосистема, који су створили национални савези, а да при том не доприноси нижим слојевима спортске пирамиде".

На другој страни, ФИБА тврди да је она својим предлозима Евролиги у јулу и новембру 2015. године (пре него што су се Ђорди Бертомеу и клубови удружили са америчком компанијом ИМГ и договорили реформу такмичења за сезону 2016/17) желела да допринесе расту кошаркашког бизниса, без намере да стави под контролу и монополизује сва међународна клупска такмичења у Европи.

А, управо то, поручила је ФИБА, јесте крајњи циљ свих акција Евролиге.

 

Коментари / 0

Оставите коментар