FIBA uzvratila tužbom ULEB-u!

Svetska košarkaška federacija podnela je Evropskoj komisiji tužbu protiv Evrolige, zbog "zloupotrebe i pritisaka".

Košarka 09.04.2016 | 20:20
FIBA uzvratila tužbom ULEB-u!

Mesec i po nakon što je Evroliga tužila FIBA Evropskoj komisiji, Svetska košarkaška federacija uzvratila je istom merom.

Tome je prethodilo pismo upozorenja, poslato 16. marta, u kome je od organizacije "Euroleague Basketball" traženo da prestane sa ucenama i delanjem na štetu evropske košarke u celini, a u korist malobrojnih elitnih klubova.

FIBA je u saopštenju povodom podnesene tužbe istakla da je Evroliga svojom tužbom u februaru samo želela da "maskira sopstveno anti-takmičarsko ponašanje", pod čim se podrazumevaju sledeće stvari:

- vršenje pritiska na lige i klubove, kao i pretnja isključivanjem iz Evrolige, onim ligama koje se ne obavežu da će slati klubove i u Evrokup (konkretno je apostrofirana ABA i "druge" domaće lige).

- "sindikalni sporazum" 11 klubova vlasnika "A" licence, koji imaju većinu glasova u upravljačkom preduzeću Evrolige (ECA) i mogu da kontrolišu sve sportske i komercijalne odluke vezane za Evroligu i Evrokup.

- nasumično biranje klubova kojima su nuđeni ugovori o takmičenju u Evroligi i Evrokupu, čime se razara komercijalna i sportska vrednost domaćih liga i podriva takmičarski balans u evropskoj košarci.

- diskriminacija finansijski slabijih klubova, koji se na taj način dovode u još podređeniji položaj.

FIBA optužuje Evroligu da želi da "ubira kajmak iz košarkaškog ekosistema, koji su stvorili nacionalni savezi, a da pri tom ne doprinosi nižim slojevima sportske piramide".

Na drugoj strani, FIBA tvrdi da je ona svojim predlozima Evroligi u julu i novembru 2015. godine (pre nego što su se Đordi Bertomeu i klubovi udružili sa američkom kompanijom IMG i dogovorili reformu takmičenja za sezonu 2016/17) želela da doprinese rastu košarkaškog biznisa, bez namere da stavi pod kontrolu i monopolizuje sva međunarodna klupska takmičenja u Evropi.

A, upravo to, poručila je FIBA, jeste krajnji cilj svih akcija Evrolige.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar