Независни одбор биће смијењен ускоро?

Посланици Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ данас су се, између осталог, бавили и Извјештајем о раду Независног одбора. Судећи према ставовима већине посланика чланови Независног одбора ускоро би могли бити смијењени.

Босна и Херцеговина 05.04.2016 | 20:50
Независни одбор биће смијењен ускоро?

Парламентарна комисија која је истраживала рад Независног одбора закључила је да није радио у складу са законом.

Сматрају да је недопустиво да се покрене судски поступак против, сада већ бившег директора СИПЕ а да Независни одбор одбије да реагује и да га смијени тек након правоснажне судске пресуде.

,,Онда се поставља питање да ли уопште треба да постоји Независни одбор ако ће тек након изречених судских пресуда да реагује'', истиче посланик СДС-а Борисав Бојић и додаје да је недопустиво да се Независни одбор још није одредио према догађајима у Поточарима и напада на предсједника Србије Александра Вучића:

,,Министар безбјдености од њих је то тражио у више наврата, али они обијају да реагују. То јасно показује да Независни одбор не ради у складу са законом и властитим пословником о раду'', сматра Бојић.

Радом независног одбора није задовољан ни министар безбједности Драган Мектић јер сматра да примјењују двоструке аршине када је у питању одговорност полицијских службеника и директора полицијских агенција.

То доказује податком да је недавно, у складу са Законом о полицијским службеницима, суспедовано 12 полицајаца СИПЕ јер је Тужилаштво БиХ против њих покренуло истрагу, док Горан Зубац бивши директор СИПЕ није суспендован ни након покренуте истраге, ни након подизања оптужнице, нити након првостепене пресуде.

,,Код њих једна правила важе за полицијске службенике а друга за руководиоце и директоре.Зато сматрам да овај Независни одбор треба да оде и да дође други који ће радити искључиво у складу са законом'', каже министар Мектић.

Идеју о смјени тренутних чланова Независног одбора подржава и СДА, али у ХДЗ-у БиХ и СНСД-у сматрају да Независни одбор треба да настави рад у садашњем сазиву.

На крају треба истаћи и податак да се чланови Независног одбора некада нису састајали ни једном у мјесец дана, али су уредно узимали накнаде за рад која износи преко хиљаду марака. Додуше, то им омогућава важећи Закон.

(БН ТВ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

кгб

05.04.2016 19:30

Шта је тај одбор урадио у вези криминала и корупције унутар граничне полиције БиХ,афере шверца цигарета преко граничног прелаза Стрмица,ко се финансирао тим новцем ,полицајцу који је то разоткрио прећено је смрћу истрага је затаскана и никад није спроведена ,зашто по чијем налогу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реплика

05.04.2016 20:41

А ста раде Посланици Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ? Који су они фактор? Зна ли било ко? Додуше осим 3-3 министра ја не видим да ико ишта ради у овој БиХ. Бар сто се политичара тице.

Name

Микаило

05.04.2016 20:20

Па ста сте оцекивали од одбора у коме сједи Никола Спириц.

ОДГОВОРИТЕ