Nezavisni odbor biće smijenjen uskoro?

Poslanici Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH danas su se, između ostalog, bavili i Izvještajem o radu Nezavisnog odbora. Sudeći prema stavovima većine poslanika članovi Nezavisnog odbora uskoro bi mogli biti smijenjeni.

Bosna i Hercegovina 05.04.2016 | 20:50
Nezavisni odbor biće smijenjen uskoro?

Parlamentarna komisija koja je istraživala rad Nezavisnog odbora zaključila je da nije radio u skladu sa zakonom.

Smatraju da je nedopustivo da se pokrene sudski postupak protiv, sada već bivšeg direktora SIPE a da Nezavisni odbor odbije da reaguje i da ga smijeni tek nakon pravosnažne sudske presude.

,,Onda se postavlja pitanje da li uopšte treba da postoji Nezavisni odbor ako će tek nakon izrečenih sudskih presuda da reaguje'', ističe poslanik SDS-a Borisav Bojić i dodaje da je nedopustivo da se Nezavisni odbor još nije odredio prema događajima u Potočarima i napada na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića:

,,Ministar bezbjdenosti od njih je to tražio u više navrata, ali oni obijaju da reaguju. To jasno pokazuje da Nezavisni odbor ne radi u skladu sa zakonom i vlastitim poslovnikom o radu'', smatra Bojić.

Radom nezavisnog odbora nije zadovoljan ni ministar bezbjednosti Dragan Mektić jer smatra da primjenjuju dvostruke aršine kada je u pitanju odgovornost policijskih službenika i direktora policijskih agencija.

To dokazuje podatkom da je nedavno, u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima, suspedovano 12 policajaca SIPE jer je Tužilaštvo BiH protiv njih pokrenulo istragu, dok Goran Zubac bivši direktor SIPE nije suspendovan ni nakon pokrenute istrage, ni nakon podizanja optužnice, niti nakon prvostepene presude.

,,Kod njih jedna pravila važe za policijske službenike a druga za rukovodioce i direktore.Zato smatram da ovaj Nezavisni odbor treba da ode i da dođe drugi koji će raditi isključivo u skladu sa zakonom'', kaže ministar Mektić.

Ideju o smjeni trenutnih članova Nezavisnog odbora podržava i SDA, ali u HDZ-u BiH i SNSD-u smatraju da Nezavisni odbor treba da nastavi rad u sadašnjem sazivu.

Na kraju treba istaći i podatak da se članovi Nezavisnog odbora nekada nisu sastajali ni jednom u mjesec dana, ali su uredno uzimali naknade za rad koja iznosi preko hiljadu maraka. Doduše, to im omogućava važeći Zakon.

(BN TV)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kgb

05.04.2016 19:30

Šta je taj odbor uradio u vezi kriminala i korupcije unutar granične policije BiH,afere šverca cigareta preko graničnog prelaza Strmica,ko se finansirao tim novcem ,policajcu koji je to razotkrio prećeno je smrću istraga je zataskana i nikad nije sprovedena ,zašto po čijem nalogu ...

ODGOVORITE
Name

Replika

05.04.2016 20:41

A sta rade Poslanici Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH? Koji su oni faktor? Zna li bilo ko? Doduše osim 3-3 ministra ja ne vidim da iko išta radi u ovoj BiH. Bar sto se političara tice.

Name

Mikailo

05.04.2016 20:20

Pa sta ste ocekivali od odbora u kome sjedi Nikola Spiric.

ODGOVORITE