Орић и Мухић данас поново пред Судом

Саслушањем два свједока Тужилаштва БиХ данас би у Суду БиХ требало да буде настављено суђење ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу за убиства српских заробљеника на подручју сребреничке и братуначке општине.

Босна и Херцеговина 05.04.2016 | 07:57
Орић и Мухић данас поново пред Судом

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили три заробљеника српске националности - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

На рочишту, одржаном 22. марта, свједок Тужилаштва Миломир Лазаревић рекао је да је чуо војника да оптуженом Орићу говори да су се предали српски војници који су се крили у поткровљу куће у сребреничком селу Залазје, али да никада није сазнао шта им се касније догодило.

Лазаревић је навео да је чуо да су се предали Миодраг Ракић, Петко и Ранко Симић, Милисав Илић и Драгомир Тубић, а да је међу њима био и судија Слободан Илић.

Свједок је испричао да је док је још био у скровишту чуо да Орић преко мегафона говори да не туку заробљенике, већ да их одвезу у Сребреницу.

Када су Лазаревић и његови саборци касније изашли из скровишта и кренули у Сасе видио је у Ажичком потоку три тијела непознатих српских војника.

Орићев бранилац Лејла Човић уложила је материјалне доказе који се односе на заштићеног свједока Тужилаштва БиХ, који је свједочио на претходна два рочишта.

Ријеч је о документима из војне евиденције којима жели оповргнути наводе свједока о томе којој јединици је припадао у рату и ко му је био командант. Уложена је и документација о рањавању Орића 12. јула 1992. године.

На већи дио доказа тужилац Мирослав Јањић уложио је приговор, посебно на сет докумената борачке ревизије који показује да заштићени свједок није био у такозваној Армији БиХ.

Јањић је напоменуо да је та ревизија урађена шест мјесеци послије подизања оптужнице против Орића на шта је Човићева одговорила да улажу и документацију из ранијег периода.

Суђење ће бити настављено данас у 9.00 часова.

Коментари / 0

Оставите коментар