Orić i Muhić danas ponovo pred Sudom

Saslušanjem dva svjedoka Tužilaštva BiH danas bi u Sudu BiH trebalo da bude nastavljeno suđenje ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću za ubistva srpskih zarobljenika na području srebreničke i bratunačke opštine.

Bosna i Hercegovina 05.04.2016 | 07:57
Orić i Muhić danas ponovo pred Sudom

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Na ročištu, održanom 22. marta, svjedok Tužilaštva Milomir Lazarević rekao je da je čuo vojnika da optuženom Oriću govori da su se predali srpski vojnici koji su se krili u potkrovlju kuće u srebreničkom selu Zalazje, ali da nikada nije saznao šta im se kasnije dogodilo.

Lazarević je naveo da je čuo da su se predali Miodrag Rakić, Petko i Ranko Simić, Milisav Ilić i Dragomir Tubić, a da je među njima bio i sudija Slobodan Ilić.

Svjedok je ispričao da je dok je još bio u skrovištu čuo da Orić preko megafona govori da ne tuku zarobljenike, već da ih odvezu u Srebrenicu.

Kada su Lazarević i njegovi saborci kasnije izašli iz skrovišta i krenuli u Sase vidio je u Ažičkom potoku tri tijela nepoznatih srpskih vojnika.

Orićev branilac Lejla Čović uložila je materijalne dokaze koji se odnose na zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH, koji je svjedočio na prethodna dva ročišta.

Riječ je o dokumentima iz vojne evidencije kojima želi opovrgnuti navode svjedoka o tome kojoj jedinici je pripadao u ratu i ko mu je bio komandant. Uložena je i dokumentacija o ranjavanju Orića 12. jula 1992. godine.

Na veći dio dokaza tužilac Miroslav Janjić uložio je prigovor, posebno na set dokumenata boračke revizije koji pokazuje da zaštićeni svjedok nije bio u takozvanoj Armiji BiH.

Janjić je napomenuo da je ta revizija urađena šest mjeseci poslije podizanja optužnice protiv Orića na šta je Čovićeva odgovorila da ulažu i dokumentaciju iz ranijeg perioda.

Suđenje će biti nastavljeno danas u 9.00 časova.

Komentari / 0

Ostavite komentar