Умјесто антибиотика - пробиотик

Према новим препорукама, за лечење вагиналних инфекција не треба користити антибактеријске лекове. Вагиналете би требало да садрже лактобациле, млечну киселину и изофлавоне соје.

Здравље 04.04.2016 | 18:25
Умјесто антибиотика - пробиотик

КОД нас се вагиналне инфекције још погрешно лече антибиотицима, иако је у свету овај приступ одавно напуштен, а став Светске здравствене организације је да је за ова стања најбоља терапија - пробиотик. Јер, одржавање равнотеже нормалне вагиналне флоре се постиже употребом вагиналних препарата који садрже лактобациле, млечну киселину и изофлавоне соје.



- Када се раствори у вагини, ова специфична вагиналета за неколико минута ослобађа млечнокиселинске бактерије и млечну киселину, што доприноси снижењу вагиналне пХ вредности до четири или четири и по, и блокира насељавање и раст патогене микрофлоре - професор др Мима Фазлагић, гинеколог, рекла је на едукативној радионици компаније "Иванчић и синови". - Изофлавони соје делују на повећање концентрације млечне киселине у вагиналној слузокожи, доприносе снижењу пХ и успостављању доброг стања и еластичности вагиналног зида.

Вагиналне и уролошке инфекције су међу најучесталијим обољењима код жена и један од најчешћих разлога за одлазак код доктора, упозоравају лекари. Свака жена је барем једном имала тегобе које су изазване урогениталним инфекцијама. Брз темпо живота, нередовна исхрана, стрес, хроничне болести, незаштићени полни односи, трудноћа, менопауза, промена средине, спортске активности могу да доведу до нарушавања физиолошких процеса. Када се наруши равнотежа вагиналне флоре, мењају се изглед и мирис вагиналног секрета, јавља се свраб, пецкање.

- Вагина није стерилан орган, а бактерије су саставни део те средине - објашњава др Фазлагић. - Антибиотици који се узимају орално, у малој количини доспевају до вагиналне слузнице, а и тада врло брзо праве резистенцију и дешава се готово увек да се после таквих терапија само један сој бактерија замени другим. Наравно, постоје случајеви када се дају антибиотици, али то је само код посебних индикација. Најбоље је проблеме решавати локалном терапијом, тачније вагиналетама, а природну одбрану вагиналне слузнице очувати употребом пробиотика.

Континуираном употребом вагиналних пробиотика превенира се настанак вагиналних инфекција, саветују стручњаци. Са применом треба почети 10 дана пре менструације или одмах по престанку циклуса. У случају потребе, примена се може продужити до максимум 20 дана.

- Препоручује се једна вагинална таблета, најбоље увече, пре спавања - истиче др Фазлагић. - Пробиотици су природни, направљени од лактобацила који чине да слузница буде боља. Ипак, треба имати на уму да се са годинама старости киселост вагине мења и бактерије се више насељавају, нарочито у менопаузи.

ЧАЈ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ

НАСТАНАК и понављање урогениталних инфекција може да се спречи, а стручњаци препоручују да се у циљу заштите користи чај који се иначе традиционално примењује за чишћење организма код особа које су склоне уринарним инфекцијама, али и против стварања песка и камена у мокраћним путевима.

- У саставу чаја требало би да се налазе екстракти листа брезе, јава чаја, златнице и етарског уља морача - наглашава др Мима Фазлагић. - Овако припремљен чај има благотворно дејство на слузокожу уринарног тракта, повећава излучивање течности и делује противупално.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар