Umjesto antibiotika - probiotik

Prema novim preporukama, za lečenje vaginalnih infekcija ne treba koristiti antibakterijske lekove. Vaginalete bi trebalo da sadrže laktobacile, mlečnu kiselinu i izoflavone soje.

Zdravlje 04.04.2016 | 18:25
Umjesto antibiotika - probiotik

KOD nas se vaginalne infekcije još pogrešno leče antibioticima, iako je u svetu ovaj pristup odavno napušten, a stav Svetske zdravstvene organizacije je da je za ova stanja najbolja terapija - probiotik. Jer, održavanje ravnoteže normalne vaginalne flore se postiže upotrebom vaginalnih preparata koji sadrže laktobacile, mlečnu kiselinu i izoflavone soje.- Kada se rastvori u vagini, ova specifična vaginaleta za nekoliko minuta oslobađa mlečnokiselinske bakterije i mlečnu kiselinu, što doprinosi sniženju vaginalne pH vrednosti do četiri ili četiri i po, i blokira naseljavanje i rast patogene mikroflore - profesor dr Mima Fazlagić, ginekolog, rekla je na edukativnoj radionici kompanije "Ivančić i sinovi". - Izoflavoni soje deluju na povećanje koncentracije mlečne kiseline u vaginalnoj sluzokoži, doprinose sniženju pH i uspostavljanju dobrog stanja i elastičnosti vaginalnog zida.

Vaginalne i urološke infekcije su među najučestalijim oboljenjima kod žena i jedan od najčešćih razloga za odlazak kod doktora, upozoravaju lekari. Svaka žena je barem jednom imala tegobe koje su izazvane urogenitalnim infekcijama. Brz tempo života, neredovna ishrana, stres, hronične bolesti, nezaštićeni polni odnosi, trudnoća, menopauza, promena sredine, sportske aktivnosti mogu da dovedu do narušavanja fizioloških procesa. Kada se naruši ravnoteža vaginalne flore, menjaju se izgled i miris vaginalnog sekreta, javlja se svrab, peckanje.

- Vagina nije sterilan organ, a bakterije su sastavni deo te sredine - objašnjava dr Fazlagić. - Antibiotici koji se uzimaju oralno, u maloj količini dospevaju do vaginalne sluznice, a i tada vrlo brzo prave rezistenciju i dešava se gotovo uvek da se posle takvih terapija samo jedan soj bakterija zameni drugim. Naravno, postoje slučajevi kada se daju antibiotici, ali to je samo kod posebnih indikacija. Najbolje je probleme rešavati lokalnom terapijom, tačnije vaginaletama, a prirodnu odbranu vaginalne sluznice očuvati upotrebom probiotika.

Kontinuiranom upotrebom vaginalnih probiotika prevenira se nastanak vaginalnih infekcija, savetuju stručnjaci. Sa primenom treba početi 10 dana pre menstruacije ili odmah po prestanku ciklusa. U slučaju potrebe, primena se može produžiti do maksimum 20 dana.

- Preporučuje se jedna vaginalna tableta, najbolje uveče, pre spavanja - ističe dr Fazlagić. - Probiotici su prirodni, napravljeni od laktobacila koji čine da sluznica bude bolja. Ipak, treba imati na umu da se sa godinama starosti kiselost vagine menja i bakterije se više naseljavaju, naročito u menopauzi.

ČAJ ZA PREVENCIJU

NASTANAK i ponavljanje urogenitalnih infekcija može da se spreči, a stručnjaci preporučuju da se u cilju zaštite koristi čaj koji se inače tradicionalno primenjuje za čišćenje organizma kod osoba koje su sklone urinarnim infekcijama, ali i protiv stvaranja peska i kamena u mokraćnim putevima.

- U sastavu čaja trebalo bi da se nalaze ekstrakti lista breze, java čaja, zlatnice i etarskog ulja morača - naglašava dr Mima Fazlagić. - Ovako pripremljen čaj ima blagotvorno dejstvo na sluzokožu urinarnog trakta, povećava izlučivanje tečnosti i deluje protivupalno.

Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar