Професори одбили да казне гимназијалце

Наставничко веће гимназије из Даниловграда одбило да казни ђаке. Министарство просвете тражило казну због перформанса о НАТО бомбардовању.

Србија 04.04.2016 | 16:10
Професори одбили да казне гимназијалце

Предлог Министарства просвете да матуранти даниловградске гимназије "Петар Први Петровић Његош" буду кажњени јер су 24. марта у знак сећања на жртве НАТО бомбардовања 1999. организовали перфоманс, једногласно је одбило наставничко веће те школе.

Ученици су тог дана пустили са школског разгласа звук сирене за узбуну и авионима од папира демонстрирали НАТО летелице које су сејале смрт по СРЈ.

Овај догађај подигао је буру у Црној Гори, а уз ученике су стали слободни интелектуалци, грађани, анти-НАТО удружења... Средњошколци су уз звук сирене, бацање папирних авиона и уз песму Боре Ђорђевића "Децу ти нећу опростити" обележили датум када је у касарни "Милован Шарановић" пала прва жртва НАТО агресије - војник из Србије Саша Стајић.

Ученици који су организовали овај перформанс су примерни, одлични и врлодобри ђаци, рођени 1997, само две године пре почетка НАТО агресије на СРЈ. Двојица од њих су награђена за херојско дело - спасавања утопљеника у реци Зети, због чега их је градоначелник Бранислав Ђурановић наградио бесплатном екскурзијом.

Убрзо пошто је путем "Јутјуба" снимак обишао регион, уследила је реакција Министарства просвете.

"Извођење перформанса неприличне садржине ученика Владимира Вуковића, М. Б., Јована Лазаревића, Јанка Стојовића, Драгослава Нововића и Душана Марковића, који су узурпирали имовину Гимназије "Петар Први Петровић Његош" Даниловград, представља непоштовање образовног система и образовно-васпитне установе. Њима ће, сходно прописима, бити изречене васпитне мере. Такође ће се предузети мере како би се утврдило да ли су ученици имали подршку и помоћ наставника, који ће бити санкционисани уколико се утврди да су учествовали у организовању перформанса. Оваквим понашањем ученици показују некултуру према установи у којој се школују, као и према просветним радницима који у њој раде. Министарство просвете очекује од ученика и просветних радника да буду одговорни и да се понашају у складу са својим правима и обавезама, јер се овакво и слично понашање у образовно-васпитној установи неће толерисати", поручили су из Министарства просвете.

Одлука тридесеторо чланова Наставничког већа је потпуно логична и донета је без икаквих притисака. О њој ће бити обавештени министар просвете Предраг Бошковић.

"Оценили смо да матуранти нису урадили ништа за шта би сносили последице или одговорност", казао је за "Новости" један од чланова наставничког већа, неколико тренутака после седнице.

Извор: Новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

бањалучнин

04.04.2016 14:41

Патријарх је на потезу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Газивода.

04.04.2016 15:05

Свака цаст дјеци.Министар нека поднесе оставку одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

06.04.2016 08:00

Не могу се Мило сви ућуткати и купити поготово млади. Џабе шаљеш министре. Одзвонило је теби, какав НАТО. Само ти сањај док још имаш времена.

ОДГОВОРИТЕ