Profesori odbili da kazne gimnazijalce

Nastavničko veće gimnazije iz Danilovgrada odbilo da kazni đake. Ministarstvo prosvete tražilo kaznu zbog performansa o NATO bombardovanju.

Srbija 04.04.2016 | 16:10
Profesori odbili da kazne gimnazijalce

Predlog Ministarstva prosvete da maturanti danilovgradske gimnazije "Petar Prvi Petrović Njegoš" budu kažnjeni jer su 24. marta u znak sećanja na žrtve NATO bombardovanja 1999. organizovali perfomans, jednoglasno je odbilo nastavničko veće te škole.

Učenici su tog dana pustili sa školskog razglasa zvuk sirene za uzbunu i avionima od papira demonstrirali NATO letelice koje su sejale smrt po SRJ.

Ovaj događaj podigao je buru u Crnoj Gori, a uz učenike su stali slobodni intelektualci, građani, anti-NATO udruženja... Srednjoškolci su uz zvuk sirene, bacanje papirnih aviona i uz pesmu Bore Đorđevića "Decu ti neću oprostiti" obeležili datum kada je u kasarni "Milovan Šaranović" pala prva žrtva NATO agresije - vojnik iz Srbije Saša Stajić.

Učenici koji su organizovali ovaj performans su primerni, odlični i vrlodobri đaci, rođeni 1997, samo dve godine pre početka NATO agresije na SRJ. Dvojica od njih su nagrađena za herojsko delo - spasavanja utopljenika u reci Zeti, zbog čega ih je gradonačelnik Branislav Đuranović nagradio besplatnom ekskurzijom.

Ubrzo pošto je putem "Jutjuba" snimak obišao region, usledila je reakcija Ministarstva prosvete.

"Izvođenje performansa neprilične sadržine učenika Vladimira Vukovića, M. B., Jovana Lazarevića, Janka Stojovića, Dragoslava Novovića i Dušana Markovića, koji su uzurpirali imovinu Gimnazije "Petar Prvi Petrović Njegoš" Danilovgrad, predstavlja nepoštovanje obrazovnog sistema i obrazovno-vaspitne ustanove. Njima će, shodno propisima, biti izrečene vaspitne mere. Takođe će se preduzeti mere kako bi se utvrdilo da li su učenici imali podršku i pomoć nastavnika, koji će biti sankcionisani ukoliko se utvrdi da su učestvovali u organizovanju performansa. Ovakvim ponašanjem učenici pokazuju nekulturu prema ustanovi u kojoj se školuju, kao i prema prosvetnim radnicima koji u njoj rade. Ministarstvo prosvete očekuje od učenika i prosvetnih radnika da budu odgovorni i da se ponašaju u skladu sa svojim pravima i obavezama, jer se ovakvo i slično ponašanje u obrazovno-vaspitnoj ustanovi neće tolerisati", poručili su iz Ministarstva prosvete.

Odluka tridesetoro članova Nastavničkog veća je potpuno logična i doneta je bez ikakvih pritisaka. O njoj će biti obavešteni ministar prosvete Predrag Bošković.

"Ocenili smo da maturanti nisu uradili ništa za šta bi snosili posledice ili odgovornost", kazao je za "Novosti" jedan od članova nastavničkog veća, nekoliko trenutaka posle sednice.

Izvor: Novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

banjalučnin

04.04.2016 14:41

Patrijarh je na potezu.

ODGOVORITE
Name

Gazivoda.

04.04.2016 15:05

Svaka cast djeci.Ministar neka podnese ostavku odmah.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

06.04.2016 08:00

Ne mogu se Milo svi ućutkati i kupiti pogotovo mladi. Džabe šalješ ministre. Odzvonilo je tebi, kakav NATO. Samo ti sanjaj dok još imaš vremena.

ODGOVORITE