Суд БиХ није надлежан за случај "Лавина"

Адвокат Владо Адамовић рекао је да је Суд БиХ надлежан у случајевима када је оштећена БиХ, али да није надлежан у случају ухапшених у акцији "Лавина" јер у том случају није оштећена БиХ.

Република Српска 03.04.2016 | 12:22
Суд БиХ није надлежан за случај "Лавина"

"Суд БиХ успоставља своју надлежностт, између осталог, када је оштећена БиХ, а ми у одбрани ухапшених у акцији `Лавина` тврдимо да нема штете за БиХ него да се ради о санацији једне банке која иде својом процедуром, постоји Агенција за осигурање депозита и то ће се на тај начин ријешити", истакао је Адамовић.

Адамовић је нагласио да су адвокати предложили да овај случај суди Суд у Бијељини.Он је рекао да су адвокати, када је било рочиште за преиспитивање приједлога за одређивање притвора ухапшеним у акцији "Лавина", истакли овај свој приговор, али још нису добили одлуку да ли је прихваћен или одбијен њихов став.

Адамовић тврди да је њихов став де факто одбијен, с обзиром на то да је Суд БиХ одредио мјере за ове особе."Чим је одредио мјере, то значи да је прихватио и своју надлежност", нагласио је Адамовић и додао да сада чекају образложење Суда како би могли у том погледу писати жалбу.

Владо Адамовић, адвокат осумњичених у случају "Лавина" Батрића Ђуришића и Здравка Дубова, истакао је на рочишту на којем је разматран приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање мјера притвора ухапшеним да је ријеч о конфузном предмету који је због јавног притиска и халабуке политичких странака дошао пред Суд БиХ.

"Адвокати су указали да у приједлогу Тужилаштва за одређивање притвора нема описаног начина извршења кривичног дјела, нити индивидуализације основа сумње", рекао је Адамовић.

Суд БиХ одбио је јуче приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање притвора за све осумњичене ухапшене у акцији "Лавина" и одредио им мјере забране, које се односе на забрану напуштања боравишта, односно адресе становања, забрану путовања, одузимање путних исправа и забрану састајања са одређеним особама.

Тужилаштво БиХ било је предложило притвор за девет особа ухапшених у акцији "Лавина" због сумње да су оштетили Бобар банку и банкарски сектор за 123 милиона КМ, међу којима су директор Агенције за банкарство Српске Славица Ињац и директор Инвестиционо-развојне банке Снежана Вујнић.

Извор: СРНА

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Правда

03.04.2016 10:31

Није, халабука, галама нити некакав сличан термин који Ви користите. Ово је покушај проналажења и процесуирања кривца за проневјеру. То ради тужилаштво БиХ зато што Јапански или Швицарски суд нема надлежности а суд Републике Српске неће јер Врана Врани очи не вади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

03.04.2016 12:19

Управо им то не одговара. Пази логике, није битно сто је лоповлук био и сто пара нема и сто је ово кривицно дело, они то покусавају да преинате као да је то нестп сасвим нормално, цак позељно па испаде народ да је луд а сви они паметни... Тацно се треба дици и просетати до тих институција, да виде да им нико висе не верује... Срамота заиста! Онпродаје ту неку маглу, па није мој тата радио у тој банци кад су паре нестале вец ти људи који су процесуирани... А сваста, не могу да верујем да у РС никаква логика висе не помазе... о правди нецу ни коментарисати...

Name

анархија

03.04.2016 10:37

Да ми је власт да затворим и вас адвокате и ове лопузе.Сад бих ви да их суди судови РС,па да су судили не бих судили ови из БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

03.04.2016 11:39

Прво похапсити ове мафијаске адвокате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

03.04.2016 11:41

Вицкаст неки адвокат. Он би највисе волио да се слуцај пребаци у Специјално тузиластво. Тамо би био експресно одбацен јер нема доказа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

03.04.2016 12:38

Људи моји цуј ово није надлезан Суд БиХ сто знаци да могу красти Републику Српску до миле воље тамо им неце нико ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

03.04.2016 12:38

Опет нико није крив, паре испариле, плаћамо сви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

03.04.2016 13:28

Владо како си глуп а ко исплацује депозите до 50000 КМ кад банке оду у конкурс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

03.04.2016 15:21

Требас И ти у затвор заједно с њима одмах!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

03.04.2016 15:23

У праву је г. Адамовић. Надлежно је Специјално тужилаштво али нико није могао наредити да узму предмет у рад. Може им да бирју које ће предмете радити.Бијељинско тужиллаштво је урадило 60% истраге, али им је предмет одузет. Штета кој се помиње је виртулена штета, јер ко купи потраживања Бобар банке, већи ће дио наплатити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За неко ин масе

03.04.2016 18:01

.....коначно неко паметан,,,,монго је дузника у ББанци јер ОНИ нису исли на блокаду жираната имовине......вријеме ће показати