Свјетски лидери страхују за животе Европљана

Припадници Исламске државе планирају да користе дронове да би на Европу бацили “застрашујућу прљаву бомбу“, упозорио је британски премијер Дејвид Камерон.

Свијет 02.04.2016 | 14:08
Свјетски лидери страхују за животе Европљана

Како јављају светски медији, лидери најмоћнијих држава страхују да би џихадисти могли да се наоружају беспилотним летелицама које би користили да највеће европске градове “запраше“ радиоактивним материјалом који може да усмрти хиљаде људи.

Светски лидери у Вашингтону на нуклеарном самиту разматрају о томе како спречити нуклеарни тероризам, који сматрају најгором ноћном мором за цео свет.

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон је рекао да постоји реалан страх од нуклеарног напада џихадиста.“На оваквим самитима се налазимо након што се лоше ствари догоде. Овог пута смо ишли корак испред, желимо да спречимо такав сценарио“, рекао је Камерон.

Верује се да је Исламска држава дошла у посед осиромашеног уранијума приликом заузимања Мосула и локалног универзитета који се бавио експериментима са опасним материјалима.Са друге стране, у Европи влада паника јер су џихадисти наводно покушали да се инфилтрирају у две нуклеарне електране у Белгији, иако се првобитно веровало да су хтели да изврше терористичке нападе.

Постоји реална претња од нуклеарног тероризма и не сме се искључити могућност таквог напада са разорним последицима.То је недавно оценио шеф Међународне агенције за атомску енергију Јукија Амано.

"Тероризам се шири и могућност да се нуклеарна средства користе за нападе не може се више искључити", рекао је Амана у интервјуу за Франс прес.

Према његовим речима, све земље с нуклеарним постројењима треба да појачају безбедност на тим подручјима.Такође, и амерички председник Барак Обама упозорио је да се "претња" од "нуклеарног тероризма" који би починили екстремисти и даље надвија над међународном заједницом упркос напорима у свету да се тако нешто спречи.

"Ми смо знатно смањили ризик. Међутим претња од нуклеарног тероризма и даље постоји и развија се", рекао је Обама на отварању пленарне седнице међународног самита о безбедности у Вашингтону.

Извор: Курир

Коментари / 0

Оставите коментар