Svjetski lideri strahuju za živote Evropljana

Pripadnici Islamske države planiraju da koriste dronove da bi na Evropu bacili “zastrašujuću prljavu bombu“, upozorio je britanski premijer Dejvid Kameron.

Svijet 02.04.2016 | 14:08
Svjetski lideri strahuju za živote Evropljana

Kako javljaju svetski mediji, lideri najmoćnijih država strahuju da bi džihadisti mogli da se naoružaju bespilotnim letelicama koje bi koristili da najveće evropske gradove “zapraše“ radioaktivnim materijalom koji može da usmrti hiljade ljudi.

Svetski lideri u Vašingtonu na nuklearnom samitu razmatraju o tome kako sprečiti nuklearni terorizam, koji smatraju najgorom noćnom morom za ceo svet.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron je rekao da postoji realan strah od nuklearnog napada džihadista.“Na ovakvim samitima se nalazimo nakon što se loše stvari dogode. Ovog puta smo išli korak ispred, želimo da sprečimo takav scenario“, rekao je Kameron.

Veruje se da je Islamska država došla u posed osiromašenog uranijuma prilikom zauzimanja Mosula i lokalnog univerziteta koji se bavio eksperimentima sa opasnim materijalima.Sa druge strane, u Evropi vlada panika jer su džihadisti navodno pokušali da se infiltriraju u dve nuklearne elektrane u Belgiji, iako se prvobitno verovalo da su hteli da izvrše terorističke napade.

Postoji realna pretnja od nuklearnog terorizma i ne sme se isključiti mogućnost takvog napada sa razornim posledicima.To je nedavno ocenio šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Jukija Amano.

"Terorizam se širi i mogućnost da se nuklearna sredstva koriste za napade ne može se više isključiti", rekao je Amana u intervjuu za Frans pres.

Prema njegovim rečima, sve zemlje s nuklearnim postrojenjima treba da pojačaju bezbednost na tim područjima.Takođe, i američki predsednik Barak Obama upozorio je da se "pretnja" od "nuklearnog terorizma" koji bi počinili ekstremisti i dalje nadvija nad međunarodnom zajednicom uprkos naporima u svetu da se tako nešto spreči.

"Mi smo znatno smanjili rizik. Međutim pretnja od nuklearnog terorizma i dalje postoji i razvija se", rekao je Obama na otvaranju plenarne sednice međunarodnog samita o bezbednosti u Vašingtonu.

Izvor: Kurir

Komentari / 0

Ostavite komentar