Ниш: Стрептокока убила малу Јулију?

У Нишу се још нико званично не оглашава поводом мистериозне смрти четворогодишње девојчице. Стручњаци сагласни да изолована бактерија није смртоносна, али сви чекају званичне резултате обдукције.

Србија 01.04.2016 | 13:38
Ниш: Стрептокока убила малу Јулију?

Институт за јавно здравље изоловао је у материјалу који су добили од Завода за судску медицину бактерију бета хемолитичку стрептококу групе А, али још нико званично не може да потврди да ли је она узрок смрти четворогодишње Јулије Сертић из Ниша.

Званично, девојчица је боловала и од овчијих богиња али, према речима стручњака, од овог вируса последњих 40 година у нашој земљи није забележен смртни случај. Јулија је преминула 29. марта у колима Хитне помоћи на путу од Дома здравља до Дечје интерне клинике при нишком Клиничком центру.

Ако варичеле нису могле бити погубне по Јулију, питање је шта би друго могло бити узрок. Ова информација је тренутно од животне важности не само Јулијиним родитељима већ и родитељима чија деца похађају вртић "Звончић". Јулија, због богиња, од прошлог четвртка није боравила у њему.

Директор Института за јавно здравље Миодраг Стојановић могао је само да, за "Новости", потврди да су у материјалу који су добили од судске медицине изоловали бета хемолитичку стрептококу групе А. Нико, међутим, без резултата обдукције не жели да се изјасни да ли је могуће да је девојчица преминула због инфекције овом бактеријом.

"Обдукција је урађена, али се чекају повратне анализе да се утврди која је врста инфекције", кратак је био Радован Караџић, директор Завода за судску медицину.

Начелница педијатрије Дома здравља Гордана Грујић Илић наводи да је изолована бактерија веома "распрострањена и обична".

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар