Niš: Streptokoka ubila malu Juliju?

U Nišu se još niko zvanično ne oglašava povodom misteriozne smrti četvorogodišnje devojčice. Stručnjaci saglasni da izolovana bakterija nije smrtonosna, ali svi čekaju zvanične rezultate obdukcije.

Srbija 01.04.2016 | 13:38
Niš: Streptokoka ubila malu Juliju?

Institut za javno zdravlje izolovao je u materijalu koji su dobili od Zavoda za sudsku medicinu bakteriju beta hemolitičku streptokoku grupe A, ali još niko zvanično ne može da potvrdi da li je ona uzrok smrti četvorogodišnje Julije Sertić iz Niša.

Zvanično, devojčica je bolovala i od ovčijih boginja ali, prema rečima stručnjaka, od ovog virusa poslednjih 40 godina u našoj zemlji nije zabeležen smrtni slučaj. Julija je preminula 29. marta u kolima Hitne pomoći na putu od Doma zdravlja do Dečje interne klinike pri niškom Kliničkom centru.

Ako varičele nisu mogle biti pogubne po Juliju, pitanje je šta bi drugo moglo biti uzrok. Ova informacija je trenutno od životne važnosti ne samo Julijinim roditeljima već i roditeljima čija deca pohađaju vrtić "Zvončić". Julija, zbog boginja, od prošlog četvrtka nije boravila u njemu.

Direktor Instituta za javno zdravlje Miodrag Stojanović mogao je samo da, za "Novosti", potvrdi da su u materijalu koji su dobili od sudske medicine izolovali beta hemolitičku streptokoku grupe A. Niko, međutim, bez rezultata obdukcije ne želi da se izjasni da li je moguće da je devojčica preminula zbog infekcije ovom bakterijom.

"Obdukcija je urađena, ali se čekaju povratne analize da se utvrdi koja je vrsta infekcije", kratak je bio Radovan Karadžić, direktor Zavoda za sudsku medicinu.

Načelnica pedijatrije Doma zdravlja Gordana Grujić Ilić navodi da je izolovana bakterija veoma "rasprostranjena i obična".

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar