Кина: Бура због мистериозног писма

Анонимни онлајн позив кинеском председнику Си Ђинпингу да поднесе оставку изазвао је велику буру у Кини и покренуо потеру за аутором, пише „Гардијан“.

Свијет 01.04.2016 | 08:20
Кина: Бура због мистериозног писма

Како наводе, убрзо након објављивања писмо се касно појавило и на једном кинеском сајту.

Многи сматрају да је то само била нечија шала, али и знак бунта против репресије владајуће Комунистичке партије. Међутим, само неколико недеља касније мистериозно писмо је почело да се шири, углавном због претеране реакције кинеске владе на њега.

Агенти државне безбедности задржали су више десетина људи за које су сматрали да су повезани са дистрибуирањем писма. Осим тога, са кинеског интернета обрисали су све претраге које су повезане са писмом, а хапсили су и испитивали породице протераних новинара који су коментарисали писмо.

Чак су покушали да се неки од тих коментара повуче из немачких новина.

Стручњаци истичу да партијски лидери очигледно виде писмо као претњу, па су зато покренули опсежну потеру да утврде како је писмо постало интернет сензација.

У писму се позива Си да поднесе оставку уз наведене критике његових лидерских грешака. Потписано је са „лојални чланови Комунистичке партије“, због чега многи сада разматрају ко су аутори писма.

„Друже Си Ђинпинг, осећамо да немате способности да водите партију и нацију у у будућност. Верујемо да нисте више погодни за позицију генералног секретара. Због партије, због дуготрајног мира и стабилности земље и због ваше личне безбедности и безбедности ваше продице, тражимо од вас да поднесете оставку на све политичке функције“, наводи се у писму.

Стручњаци иначе истичу да према стилу и избору речи не делује да је аутор писма члан Комунистичке партије, већ да делује да је неко из иностранства.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар