Kina: Bura zbog misterioznog pisma

Anonimni onlajn poziv kineskom predsedniku Si Đinpingu da podnese ostavku izazvao je veliku buru u Kini i pokrenuo poteru za autorom, piše „Gardijan“.

Svijet 01.04.2016 | 08:20
Kina: Bura zbog misterioznog pisma

Kako navode, ubrzo nakon objavljivanja pismo se kasno pojavilo i na jednom kineskom sajtu.

Mnogi smatraju da je to samo bila nečija šala, ali i znak bunta protiv represije vladajuće Komunističke partije. Međutim, samo nekoliko nedelja kasnije misteriozno pismo je počelo da se širi, uglavnom zbog preterane reakcije kineske vlade na njega.

Agenti državne bezbednosti zadržali su više desetina ljudi za koje su smatrali da su povezani sa distribuiranjem pisma. Osim toga, sa kineskog interneta obrisali su sve pretrage koje su povezane sa pismom, a hapsili su i ispitivali porodice proteranih novinara koji su komentarisali pismo.

Čak su pokušali da se neki od tih komentara povuče iz nemačkih novina.

Stručnjaci ističu da partijski lideri očigledno vide pismo kao pretnju, pa su zato pokrenuli opsežnu poteru da utvrde kako je pismo postalo internet senzacija.

U pismu se poziva Si da podnese ostavku uz navedene kritike njegovih liderskih grešaka. Potpisano je sa „lojalni članovi Komunističke partije“, zbog čega mnogi sada razmatraju ko su autori pisma.

„Druže Si Đinping, osećamo da nemate sposobnosti da vodite partiju i naciju u u budućnost. Verujemo da niste više pogodni za poziciju generalnog sekretara. Zbog partije, zbog dugotrajnog mira i stabilnosti zemlje i zbog vaše lične bezbednosti i bezbednosti vaše prodice, tražimo od vas da podnesete ostavku na sve političke funkcije“, navodi se u pismu.

Stručnjaci inače ističu da prema stilu i izboru reči ne deluje da je autor pisma član Komunističke partije, već da deluje da je neko iz inostranstva.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar