Транспаренси добио правни спор

Транспаренцy интернатионал у Босни и Херцеговини добио је управни спор против Агенције за банкарство Републике Српске због недостављања Завршног извјештаја о привременој управи у случају "Бобар банке".

Босна и Херцеговина 31.03.2016 | 12:20
Транспаренси добио правни спор

Из ТИ БиХ подсјећају да су тај извјештај и информације о поступањима тражили од Агенције прије више од годину дана, али је тај регулатор за банкарски сектор Републике Српске одбио приступ информацијама, позивајући се на пословну тајну и заштиту комерцијалних интереса, након чега је ТИ БиХ надлежном суду поднио тужбу против Агенције због кршења Закона о слободи приступа информацијама.

Окружни суд у Бањалуци у потпуности је прихватио аргументацију ТИ БиХ, истичући да је Агенција супротно Закону о слободи приступа информацијама, одбила да достави извјешај, те да се ставила изнад јавног интереса и закона. У образложењу пресуде се наводи и није јасно на које се комерцијалне интересе Агенција позивала, с обзиром на то да је "Бобар банка" већ тада била ликвидирана - саопштено је из ТИ БиХ. Истичу да је том пресудом потврђен став ТИ БиХ, да Агенција за банкарство незаконито одбија уступити све информације којима би оправдала свој рад као регулаторног тијела „у аферама које потресају финансијски сектор Републике Српске у посљедње двије године“.

"Завршни извјештај, с образложењем реализованих мјера у предмету "Бобар банка", требало је објаснити јавности рад привремене управе након затварања банке и расвијетлити чињенице о њеном пословању - тврде из ТИ БиХ. "Не постоји законски разлог зашто би се тај извјештај о "Бобар банци" тајио, посебно, како наглашавају, јер постоји огроман јавни интерес, што наводи на сумњу да се информације крију да би се избјегло утврђивање одговорности Агенције у том случају".

ТИ БиХ је задовољан што је Окружни суд пресудио у корист јавности, те очекује да по овој пресуди Окружног суда Агенција за банкарство хитно објави спорни Завршни извјештај о привременој управи над "Бобар банком".
Подсјећају да су од почетка отварања афере у "Бобар банци" настојали објелоданити информације о њеном пословању, које је Агенција систематски одбијала да уступи.

Подсјећају и да је афером "Бобар банка“ још у 2014. години почела нестабилност у финансијском сектору, а према кривичној пријави Агенције за банкарство Републике Српске из банке је нестало око десет милиона марака, те је склопљен и велики број незаконитих уговора о кредитима, о чему истрагу води Тужилаштво БиХ.

Након што је ТИ БиХ утврдио да је Окружно тужилаштво у Бијељини одбио покренути истрагу, а Специјално тужилаштво утврдило да нема облика организованог криминала у том предмету, ТИ БиХ је Републичком тужилаштву упутио захтјев за рјешавање сукоба надлежности, након чега је оно уступило предмет државном тужилаштву.

"Вријеме је да истраге у случајевима везаним за слом банкарског сектора у Републици Српској добију институционални епилог, те у том смислу ни одговрност Агенције за банкарство не смије остати неутврђена - истиче ТИ БиХ.

У том свјетлу, ТИ БиХ поздравља данашњу акцију истражних органа и прва хапшења одговорних за криминалне радње, али се нада да тај случај, као и многи други, неће завршити спектакуларним акцијама хапшења, већ да ће ускоро добити и адекватан судски епилог.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

клапац

31.03.2016 11:39

Изгледа да се коло среће ипак окреће. Биће промјена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Време

31.03.2016 15:46

Се мења иза недеље,до тада сунце.

ОДГОВОРИТЕ