Transparensi dobio pravni spor

Transparency international u Bosni i Hercegovini dobio je upravni spor protiv Agencije za bankarstvo Republike Srpske zbog nedostavljanja Završnog izvještaja o privremenoj upravi u slučaju "Bobar banke".

Bosna i Hercegovina 31.03.2016 | 12:20
Transparensi dobio pravni spor

Iz TI BiH podsjećaju da su taj izvještaj i informacije o postupanjima tražili od Agencije prije više od godinu dana, ali je taj regulator za bankarski sektor Republike Srpske odbio pristup informacijama, pozivajući se na poslovnu tajnu i zaštitu komercijalnih interesa, nakon čega je TI BiH nadležnom sudu podnio tužbu protiv Agencije zbog kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama.

Okružni sud u Banjaluci u potpunosti je prihvatio argumentaciju TI BiH, ističući da je Agencija suprotno Zakonu o slobodi pristupa informacijama, odbila da dostavi izvješaj, te da se stavila iznad javnog interesa i zakona. U obrazloženju presude se navodi i nije jasno na koje se komercijalne interese Agencija pozivala, s obzirom na to da je "Bobar banka" već tada bila likvidirana - saopšteno je iz TI BiH. Ističu da je tom presudom potvrđen stav TI BiH, da Agencija za bankarstvo nezakonito odbija ustupiti sve informacije kojima bi opravdala svoj rad kao regulatornog tijela „u aferama koje potresaju finansijski sektor Republike Srpske u posljednje dvije godine“.

"Završni izvještaj, s obrazloženjem realizovanih mjera u predmetu "Bobar banka", trebalo je objasniti javnosti rad privremene uprave nakon zatvaranja banke i rasvijetliti činjenice o njenom poslovanju - tvrde iz TI BiH. "Ne postoji zakonski razlog zašto bi se taj izvještaj o "Bobar banci" tajio, posebno, kako naglašavaju, jer postoji ogroman javni interes, što navodi na sumnju da se informacije kriju da bi se izbjeglo utvrđivanje odgovornosti Agencije u tom slučaju".

TI BiH je zadovoljan što je Okružni sud presudio u korist javnosti, te očekuje da po ovoj presudi Okružnog suda Agencija za bankarstvo hitno objavi sporni Završni izvještaj o privremenoj upravi nad "Bobar bankom".
Podsjećaju da su od početka otvaranja afere u "Bobar banci" nastojali objelodaniti informacije o njenom poslovanju, koje je Agencija sistematski odbijala da ustupi.

Podsjećaju i da je aferom "Bobar banka“ još u 2014. godini počela nestabilnost u finansijskom sektoru, a prema krivičnoj prijavi Agencije za bankarstvo Republike Srpske iz banke je nestalo oko deset miliona maraka, te je sklopljen i veliki broj nezakonitih ugovora o kreditima, o čemu istragu vodi Tužilaštvo BiH.

Nakon što je TI BiH utvrdio da je Okružno tužilaštvo u Bijeljini odbio pokrenuti istragu, a Specijalno tužilaštvo utvrdilo da nema oblika organizovanog kriminala u tom predmetu, TI BiH je Republičkom tužilaštvu uputio zahtjev za rješavanje sukoba nadležnosti, nakon čega je ono ustupilo predmet državnom tužilaštvu.

"Vrijeme je da istrage u slučajevima vezanim za slom bankarskog sektora u Republici Srpskoj dobiju institucionalni epilog, te u tom smislu ni odgovrnost Agencije za bankarstvo ne smije ostati neutvrđena - ističe TI BiH.

U tom svjetlu, TI BiH pozdravlja današnju akciju istražnih organa i prva hapšenja odgovornih za kriminalne radnje, ali se nada da taj slučaj, kao i mnogi drugi, neće završiti spektakularnim akcijama hapšenja, već da će uskoro dobiti i adekvatan sudski epilog.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

klapac

31.03.2016 11:39

Izgleda da se kolo sreće ipak okreće. Biće promjena!

ODGOVORITE
Name

Vreme

31.03.2016 15:46

Se menja iza nedelje,do tada sunce.

ODGOVORITE