САД припрема одбрану од "руске агресије"

Пентагон је направио планове за позиционирање америчких војника, тенкова и другог наоружања на источним границама Европе, како би се одбранили од "руске агресије".

Свијет 30.03.2016 | 21:44
САД припрема одбрану од "руске агресије"

Ови планови су само наставак приједлога који је објављен прошле године, а којим се траже начини да се повећа америчко присуство у источној Европи, преноси "Wалл Стреет Јоурнал".

То ће бити прво размјештање ове врсте још од времена Хладног рата.

Роберт Ворк, замјеник секретара одбране САД, изјавио је да овај нови план има за циљ да одагна бриге савезника о могућој агресији, а САД планирају да у ово подручје размјесте најбоље и најсавременије наоружање, с тим да ће бити распоређена и ротирајућа бригада, чији ће се припадници смјењивати с времена на вријеме.

250 тенкова, 4200 војника

Под новом опремом подразумијевају 250 тенкова, те бредли борбена возила, као и паладин хаубице. У прилог овоме треба додати да ће бити распоређено и 1.700 додатних возила и камиона.

Комбиновано с опремом која се већ налази у Европи, Ворк тврди да ће ово бити дивизија вриједна поштовања.

Иначе, Бијела кућа је у начелу одобрила овај план, који би требало да започне у фебруару 2017. године.

И док ово појачање има двостраначку подршку, то ипак значи да ће се износ намијењен америчком финансирању европских одрамбених пројеката скоро учетворостручити.

Пентагон, према новим плановима, намјерава да ротира ову оружану бригаду сваке године, а 4.200 војника ће бити распоређено у шест земаља источне Европе - Литванији, Летонији, Естонији, Пољској, Румунији и Бугарској.

Баш попут нове опреме, тако ће и ова ротирајућа бригаде бити позиционирана на источном боку, међутим, биће спремна да буде распоређена гдје год то НАТО-у буде потребно.

Генерал Бен Хоџис, командант америчких снага за Европу, каже да ће овај нови план заправо створити константно присуство америчких снага дуж НАТО источне границе.

Он додаје да ће ове трупе вјежбати с војним снагама земље домаћина, с тим да ће се периодично састајати и заједно изводити вјежбе. Један руски званичник је изјавио да ће Москва пажљиво пратити развој ситуације и спровођење америчког плана.

Темељни акт НАТО – Русија

Генерал Бен Хоџиз, комадант америчке војске за Европу, каже да ће овај план створити константну присутност дуж источне границе НАТО-а. Он је рекао како би америчке снаге у свакој земљи изводиле вјежбе с војском те земље.

“Америчка опрема и људство бит ће у свакој од тих земаља”, каже Хоџиз.

Руске власти су у у уторак истакле како Москва пажљиво прати амерички план као и одлуку да имају сталне трупе у источној Европи. Службени став Русије и даље остаје како САД и његови савезници користе лажне изговоре како би гомилали војску на руској граници. Руске власти тврде како та одлука крши Темељни акти НАТО-о – Русија из 1997. према којем савез неће позиционирати значајне, сталне борбене снаге на руским границама.

Док “значајне” није дефинирано, представници НАТО савеза кажу да се овај број трупа сматра у складу са споменутим актом.

Руси су забринути

У интервјуу за WСЈ руски амбасадор при НАТО-у Александар Грушко, прошле је седмице осудио овај план. “Русија се не шири”, рекао је он.

“НАТО шири своју територију, као резултат проширења, ближе Русији. А сада користи ово подручје да усмјери војну моћ према Русији”. Према овом плану, старија опрема бит ће репозиционирана у складишта у Њемачкој за реновирање, а затим ће се ићи у базе широм Њемачке, Холандије и Белгије. Као резултат тога, власти у Пољској и балтичким земљама забринути су да ће само мала количина опреме доћи до источних савезника, преноси телеграм.хр.

Стара и нова Европа

“То само учвршћује двослојни савез, старе Европе и нове Европе”, рекао је један дипломат из источне Европе. “Снаге иду назад у стару Еуропу и нема ничег новог за нову Еуропу, а ми смо ти који смо највише изложени”.

Америчке власти кажу да ће према том новом плану, неке државе можда имати више или мање опреме у одређеном тренутку, зато што ће САД константно ротирати војне снаге у Европи. Па ипак, војни представници истичу, Ецропа ће на крају имати једну бригаду више најмодерније америчке војне опреме, преноси телеграм.хр.

Извор: Независне новине

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

сноуден

30.03.2016 19:54

Пентагон је зло.САД се боре за монопол,једним рјецима зло.То су показали бомбардовање Србије ,цивила ,зена,деце ,радника,сељака.То је злоцинацка организација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.03.2016 20:17

А ста је србија била 90 тих...исто што казес да су амери сада

Name

милојко

30.03.2016 20:18

Заборавио си у набрајању поменути и своју врсту

Name

зумба

30.03.2016 20:02

Пољска би јос требала добити и орузје.То су највеци фасисти у Еуропи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

30.03.2016 20:14

Нато цланице су итако америцке колоније.Знаци амери могу да се сире гдје хоце али други немају право да зиве у својој земљи.Брацо Руси притисните то црвено дугме па нек ова гамад оду у п..материну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

30.03.2016 20:18

Де бомбардујте Русију маму вам ј.... кукавицку

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

30.03.2016 21:05

Бас су кукавице хахахааа

Name

зумба

30.03.2016 20:38

Милојко Ако ба немас за лијекове против лудила јави се,дацемо ти дзаба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милојко

30.03.2016 20:52

Не суди о другима по себи, ја само зелим васим породицама оно сто ви зелите тудјима у коментарима на овом порталу

Name

Ре ре

30.03.2016 21:23

Србију не мозес да поредис са америма ни у ком погледу.Срби су увијек бранили своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

30.03.2016 21:49

Једна Атомска и свјет оде у прошлост ово није видео игрица моји Амери

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

31.03.2016 04:33

АЈДЕ НЕ СЕРИТЕ,КОЈА ПРЕТЊА ПА ВИ ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ СТЕ ПРЕТЊА ЦЕЛОМ СВЕТУ РАТУЈЕТЕ СА СВАКИМ КО СЕ НЕ СЛАЖЕ СА ВАМА АЛИ ЗНАЈТЕ ,ДА СЕ БУМЕРАНГ ВРАЧА.

ОДГОВОРИТЕ