SAD priprema odbranu od "ruske agresije"

Pentagon je napravio planove za pozicioniranje američkih vojnika, tenkova i drugog naoružanja na istočnim granicama Evrope, kako bi se odbranili od "ruske agresije".

Svijet 30.03.2016 | 21:44
SAD priprema odbranu od "ruske agresije"

Ovi planovi su samo nastavak prijedloga koji je objavljen prošle godine, a kojim se traže načini da se poveća američko prisustvo u istočnoj Evropi, prenosi "Wall Street Journal".

To će biti prvo razmještanje ove vrste još od vremena Hladnog rata.

Robert Vork, zamjenik sekretara odbrane SAD, izjavio je da ovaj novi plan ima za cilj da odagna brige saveznika o mogućoj agresiji, a SAD planiraju da u ovo područje razmjeste najbolje i najsavremenije naoružanje, s tim da će biti raspoređena i rotirajuća brigada, čiji će se pripadnici smjenjivati s vremena na vrijeme.

250 tenkova, 4200 vojnika

Pod novom opremom podrazumijevaju 250 tenkova, te bredli borbena vozila, kao i paladin haubice. U prilog ovome treba dodati da će biti raspoređeno i 1.700 dodatnih vozila i kamiona.

Kombinovano s opremom koja se već nalazi u Evropi, Vork tvrdi da će ovo biti divizija vrijedna poštovanja.

Inače, Bijela kuća je u načelu odobrila ovaj plan, koji bi trebalo da započne u februaru 2017. godine.

I dok ovo pojačanje ima dvostranačku podršku, to ipak znači da će se iznos namijenjen američkom finansiranju evropskih odrambenih projekata skoro učetvorostručiti.

Pentagon, prema novim planovima, namjerava da rotira ovu oružanu brigadu svake godine, a 4.200 vojnika će biti raspoređeno u šest zemalja istočne Evrope - Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Poljskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Baš poput nove opreme, tako će i ova rotirajuća brigade biti pozicionirana na istočnom boku, međutim, biće spremna da bude raspoređena gdje god to NATO-u bude potrebno.

General Ben Hodžis, komandant američkih snaga za Evropu, kaže da će ovaj novi plan zapravo stvoriti konstantno prisustvo američkih snaga duž NATO istočne granice.

On dodaje da će ove trupe vježbati s vojnim snagama zemlje domaćina, s tim da će se periodično sastajati i zajedno izvoditi vježbe. Jedan ruski zvaničnik je izjavio da će Moskva pažljivo pratiti razvoj situacije i sprovođenje američkog plana.

Temeljni akt NATO – Rusija

General Ben Hodžiz, komadant američke vojske za Evropu, kaže da će ovaj plan stvoriti konstantnu prisutnost duž istočne granice NATO-a. On je rekao kako bi američke snage u svakoj zemlji izvodile vježbe s vojskom te zemlje.

“Američka oprema i ljudstvo bit će u svakoj od tih zemalja”, kaže Hodžiz.

Ruske vlasti su u u utorak istakle kako Moskva pažljivo prati američki plan kao i odluku da imaju stalne trupe u istočnoj Evropi. Službeni stav Rusije i dalje ostaje kako SAD i njegovi saveznici koriste lažne izgovore kako bi gomilali vojsku na ruskoj granici. Ruske vlasti tvrde kako ta odluka krši Temeljni akti NATO-o – Rusija iz 1997. prema kojem savez neće pozicionirati značajne, stalne borbene snage na ruskim granicama.

Dok “značajne” nije definirano, predstavnici NATO saveza kažu da se ovaj broj trupa smatra u skladu sa spomenutim aktom.

Rusi su zabrinuti

U intervjuu za WSJ ruski ambasador pri NATO-u Aleksandar Gruško, prošle je sedmice osudio ovaj plan. “Rusija se ne širi”, rekao je on.

“NATO širi svoju teritoriju, kao rezultat proširenja, bliže Rusiji. A sada koristi ovo područje da usmjeri vojnu moć prema Rusiji”. Prema ovom planu, starija oprema bit će repozicionirana u skladišta u Njemačkoj za renoviranje, a zatim će se ići u baze širom Njemačke, Holandije i Belgije. Kao rezultat toga, vlasti u Poljskoj i baltičkim zemljama zabrinuti su da će samo mala količina opreme doći do istočnih saveznika, prenosi telegram.hr.

Stara i nova Evropa

“To samo učvršćuje dvoslojni savez, stare Evrope i nove Evrope”, rekao je jedan diplomat iz istočne Evrope. “Snage idu nazad u staru Europu i nema ničeg novog za novu Europu, a mi smo ti koji smo najviše izloženi”.

Američke vlasti kažu da će prema tom novom planu, neke države možda imati više ili manje opreme u određenom trenutku, zato što će SAD konstantno rotirati vojne snage u Evropi. Pa ipak, vojni predstavnici ističu, Ecropa će na kraju imati jednu brigadu više najmodernije američke vojne opreme, prenosi telegram.hr.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

snouden

30.03.2016 19:54

Pentagon je zlo.SAD se bore za monopol,jednim rjecima zlo.To su pokazali bombardovanje Srbije ,civila ,zena,dece ,radnika,seljaka.To je zlocinacka organizacija.

ODGOVORITE
Name

re

30.03.2016 20:17

A sta je srbija bila 90 tih...isto što kazes da su ameri sada

Name

milojko

30.03.2016 20:18

Zaboravio si u nabrajanju pomenuti i svoju vrstu

Name

zumba

30.03.2016 20:02

Poljska bi jos trebala dobiti i oruzje.To su najveci fasisti u Europi.

ODGOVORITE
Name

MD

30.03.2016 20:14

Nato clanice su itako americke kolonije.Znaci ameri mogu da se sire gdje hoce ali drugi nemaju pravo da zive u svojoj zemlji.Braco Rusi pritisnite to crveno dugme pa nek ova gamad odu u p..materinu.

ODGOVORITE
Name

goran

30.03.2016 20:18

De bombardujte Rusiju mamu vam j.... kukavicku

ODGOVORITE
Name

re.

30.03.2016 21:05

Bas su kukavice hahahaaa

Name

zumba

30.03.2016 20:38

Milojko Ako ba nemas za lijekove protiv ludila javi se,dacemo ti dzaba.

ODGOVORITE
Name

milojko

30.03.2016 20:52

Ne sudi o drugima po sebi, ja samo zelim vasim porodicama ono sto vi zelite tudjima u komentarima na ovom portalu

Name

Re re

30.03.2016 21:23

Srbiju ne mozes da poredis sa amerima ni u kom pogledu.Srbi su uvijek branili svoje.

ODGOVORITE
Name

Patriota

30.03.2016 21:49

Jedna Atomska i svjet ode u prošlost ovo nije video igrica moji Ameri

ODGOVORITE
Name

SSSS

31.03.2016 04:33

AJDE NE SERITE,KOJA PRETNJA PA VI ZAPADNE ZEMLJE STE PRETNJA CELOM SVETU RATUJETE SA SVAKIM KO SE NE SLAŽE SA VAMA ALI ZNAJTE ,DA SE BUMERANG VRAČA.

ODGOVORITE