Успоставити боље односе у региону

Чланови Колегија Представничког дома Парламентарне скпштине БиХ другог дана боравка у званичној радној посјети Хрватској разговарали су са предсједником хрватске владе Тихомиром Орешковићем о међусобној сарадњи двије земље.

Босна и Херцеговина 30.03.2016 | 20:07
Успоставити боље односе у региону

На састанку је изражено очекивање да се стварају услови да се ријеше отворена питања између БиХ и Хрватске и да буду дио процеса рјешења отворених питања на цијелом југоистоку Европе, прије свега међу земљама сусједима, које су настале након распада бивше заједничке државе.

У парламентарној делегацији БиХ налази се и замјеник предсједавајуће Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић, који је и предсједник Српске демократске странке.

Током ових разговора наглашена је и потреба јачег економског повезивања БиХ и Хрватске а заједнички је оцијењено да треба размотрити могућност заједничког наступа фирми двије државе на трећим тржиштима.

Разговарано је и о питању неријешених граничних линија и прекатегоризацији граничних прелаза. На састанку је изражено и јединство у осуди сваког терористичког акта као велике пријетње безбједности савременог свијета.

Иначе, током данашњег дана чланови Колегија Представничког дома разговарали су и са министром спољних и европских послова у Влади Хрватске Миром Ковачом.

У разговорима изражена је не само спремност да се задржи континуитет врло добрих политичких односа између двије земље него и да се додатно ради како би се они унаприједили. Томе би, речено је данас, требао допринијети и Уговор о европском партнерству између двије земље чије се потписивање очекује крајем овог мјесеца али и заједничка сједница Владе Хрватске и Савјета министара БиХ.

Циљ је, како је наглашено, имати уређене односе и искористити историјску шансу за снажан искорак и када су у питању БиХ и Хрватска али и сусједне земље Србија и Црна Гора како би се почело у потпуности радити у интересу грађана ових земаља.

Висока парламентарна делегација је јуче разговарала и са предсједником хрватског Сабора, као и са хрватском предсједницом, док се српски члан Колегија Младен Босић састао и са предсједником Српског националног вијећа Милорадом Пуповцем.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

камелеон

30.03.2016 18:35

Надам се да ће послије ове посјете Срби у хрватској бити народ другог умјесто стотог реда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

31.03.2016 06:13

Сигурно да хоће. СзП и у Сарајеву игра лидерску и одлучујућу улогу, тако да Бошњаци и Хрвати знају да нема циле-миле са СзП-ом.

Name

МИХАИЛО МИКИЦ

30.03.2016 19:50

Успостава добрих ОДНОСА у региону не зависи само од СРБа вец и од наси сусједа или комсија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

30.03.2016 21:00

Пусти ти регион, шта је то регион, нешто као кад кажете Међународна Заједница тј.Западне земље, без Русије, Кине, Јужне Америке, Африке, Азије, па каква је то Међ.заједница. Успоставите ви добре и братске односе унутар наше Републике Српске.Републике која српском народу гарантује опстанак на овој вјетрометини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цоби

30.03.2016 21:56

А,овај се као бори за права Срба у хрватској?стани на страну Срба у бих,конацно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

30.03.2016 22:27

Ево и Босић уразумио се, ради за Српски народ. Напријед Босићу....

ОДГОВОРИТЕ