Uspostaviti bolje odnose u regionu

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skpštine BiH drugog dana boravka u zvaničnoj radnoj posjeti Hrvatskoj razgovarali su sa predsjednikom hrvatske vlade Tihomirom Oreškovićem o međusobnoj saradnji dvije zemlje.

Bosna i Hercegovina 30.03.2016 | 20:07
Uspostaviti bolje odnose u regionu

Na sastanku je izraženo očekivanje da se stvaraju uslovi da se riješe otvorena pitanja između BiH i Hrvatske i da budu dio procesa rješenja otvorenih pitanja na cijelom jugoistoku Evrope, prije svega među zemljama susjedima, koje su nastale nakon raspada bivše zajedničke države.

U parlamentarnoj delegaciji BiH nalazi se i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, koji je i predsjednik Srpske demokratske stranke.

Tokom ovih razgovora naglašena je i potreba jačeg ekonomskog povezivanja BiH i Hrvatske a zajednički je ocijenjeno da treba razmotriti mogućnost zajedničkog nastupa firmi dvije države na trećim tržištima.

Razgovarano je i o pitanju neriješenih graničnih linija i prekategorizaciji graničnih prelaza. Na sastanku je izraženo i jedinstvo u osudi svakog terorističkog akta kao velike prijetnje bezbjednosti savremenog svijeta.

Inače, tokom današnjeg dana članovi Kolegija Predstavničkog doma razgovarali su i sa ministrom spoljnih i evropskih poslova u Vladi Hrvatske Mirom Kovačom.

U razgovorima izražena je ne samo spremnost da se zadrži kontinuitet vrlo dobrih političkih odnosa između dvije zemlje nego i da se dodatno radi kako bi se oni unaprijedili. Tome bi, rečeno je danas, trebao doprinijeti i Ugovor o evropskom partnerstvu između dvije zemlje čije se potpisivanje očekuje krajem ovog mjeseca ali i zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH.

Cilj je, kako je naglašeno, imati uređene odnose i iskoristiti istorijsku šansu za snažan iskorak i kada su u pitanju BiH i Hrvatska ali i susjedne zemlje Srbija i Crna Gora kako bi se počelo u potpunosti raditi u interesu građana ovih zemalja.

Visoka parlamentarna delegacija je juče razgovarala i sa predsjednikom hrvatskog Sabora, kao i sa hrvatskom predsjednicom, dok se srpski član Kolegija Mladen Bosić sastao i sa predsjednikom Srpskog nacionalnog vijeća Miloradom Pupovcem.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

kameleon

30.03.2016 18:35

Nadam se da će poslije ove posjete Srbi u hrvatskoj biti narod drugog umjesto stotog reda.

ODGOVORITE
Name

Miki

31.03.2016 06:13

Sigurno da hoće. SzP i u Sarajevu igra lidersku i odlučujuću ulogu, tako da Bošnjaci i Hrvati znaju da nema cile-mile sa SzP-om.

Name

MIHAILO MIKIC

30.03.2016 19:50

Uspostava dobrih ODNOSA u regionu ne zavisi samo od SRBa vec i od nasi susjeda ili komsija!

ODGOVORITE
Name

Петар

30.03.2016 21:00

Пусти ти регион, шта је то регион, нешто као кад кажете Међународна Заједница тј.Западне земље, без Русије, Кине, Јужне Америке, Африке, Азије, па каква је то Међ.заједница. Успоставите ви добре и братске односе унутар наше Републике Српске.Републике која српском народу гарантује опстанак на овој вјетрометини.

ODGOVORITE
Name

cobi

30.03.2016 21:56

A,ovaj se kao bori za prava Srba u hrvatskoj?stani na stranu Srba u bih,konacno..

ODGOVORITE
Name

bn

30.03.2016 22:27

Evo i Bosić urazumio se, radi za Srpski narod. Naprijed Bosiću....

ODGOVORITE