Дуг неплатиша према Топлани 31 милион КМ

Топлана је ових дана послала опомене на адресе 10.500 потрошача, са тачним износима дуговања према овом предузећу, који достиже укупно 31 милион марака.

Република Српска 29.03.2016 | 17:25
Дуг неплатиша према Топлани 31 милион КМ

Према ријечима портпарола "Топлане" Жаклине Мијатовић, сви који имају недоумице у вези са висином дуга, могу да дођу у "Топлану" да би се информисали о свему што им није јасно.

"Овај поступак је изазвао благо негодовање оних који већ мјесецима не плаћају градско гријање, па су очигледно заборавили да се потрошено мора и платити. Неки и не знају колико су тачно дужни, а дуг се нагомилао и на неколико хиљада марака. Сви који имају било какве сумње могу доћи и провјерити све што им није јасно, а у вези је са неплаћеним рачунима и нагомиланим дугом" рекла је Мијатовићева.

Истакла је да "Топлана" грије више од 20.000 потрошача, те да у просјеку само 15 одсто њих не измирује редовно своје обавезе.

"Око 85 одсто грађана редовно плаћа гријање. Неки имају мали дуг, док поједини мјесецима не плаћају ниједан рачун. Ипак, свима смо послали опомене, без обзира на висину дуга. Један грађанин је рекордер са дугом од 25.000 КМ и као што смо њега тужили, бићемо приморани да тужимо све оне који не плате оно што су потрошили", казала је Мијатовићева.

Нагласила је да је "Топлана" поднијела укупно 20.000 тужби, од којих су лани поднесене 4.123 против грађана и 210 тужби против предузећа.

"Против потрошача који су већ тужени надлежни суд ће утврдити околности под којима су дуговања настала, а ми ћемо поступити у складу са одлуком суда. Спорове смо до сада најчешће рјешавали судским поравнањем, то јест договором", рекла је Мијатовићева.

Мјештанин насеља Кочићев вијенац Мирјана В. каже да је добила опомену у којој стоји да је њен дуг за неплаћено гријање 2.500 КМ.

"Плаћала сам редовно гријање, али једно вријеме сам стан издала и остала су нека дуговања. Нисам знала да су баш толика, изненадила сам се непријатно када сам добила опомену. Најгоре од свега је што сам се одјавила са градског гријања прије више од годину, а сада морам да платим тај дуг", испричала је ова Бањалучанка.

Жаклина Мијатовић је рекла да грађани који желе могу да потпишу репрограм и да дуг измире у ратама.

"Репрограм се одобрава на 18 мјесеци. Само у посебним случајевима, уз писмену молбу управи, може бити одобрен репрограм на 24 мјесеца", рекла је Мијатовићева.

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драган

29.03.2016 15:56

А колико дугују државне и општинске институције од укупне суме?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

29.03.2016 16:28

Топлани нико не дугује, колико је топлана испоставила рацуна а да гријала није, који је то износ???

Name

гогон

29.03.2016 18:34

Нетачно, приказали и износе судских поступка које су изгубили, износе које су умањили грађанима због рекламација, све друго да би прикрили и умањили стварни дуг. Вјешто, нема шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

29.03.2016 19:30

Намјештање, као и билансе што раде.

Name

цхупс

29.03.2016 22:13

Затворите топлану ионако прави само минус, јос мало бице гора од зељезнице.

ОДГОВОРИТЕ