Dug neplatiša prema Toplani 31 milion KM

Toplana je ovih dana poslala opomene na adrese 10.500 potrošača, sa tačnim iznosima dugovanja prema ovom preduzeću, koji dostiže ukupno 31 milion maraka.

Republika Srpska 29.03.2016 | 17:25
Dug neplatiša prema Toplani 31 milion KM

Prema riječima portparola "Toplane" Žakline Mijatović, svi koji imaju nedoumice u vezi sa visinom duga, mogu da dođu u "Toplanu" da bi se informisali o svemu što im nije jasno.

"Ovaj postupak je izazvao blago negodovanje onih koji već mjesecima ne plaćaju gradsko grijanje, pa su očigledno zaboravili da se potrošeno mora i platiti. Neki i ne znaju koliko su tačno dužni, a dug se nagomilao i na nekoliko hiljada maraka. Svi koji imaju bilo kakve sumnje mogu doći i provjeriti sve što im nije jasno, a u vezi je sa neplaćenim računima i nagomilanim dugom" rekla je Mijatovićeva.

Istakla je da "Toplana" grije više od 20.000 potrošača, te da u prosjeku samo 15 odsto njih ne izmiruje redovno svoje obaveze.

"Oko 85 odsto građana redovno plaća grijanje. Neki imaju mali dug, dok pojedini mjesecima ne plaćaju nijedan račun. Ipak, svima smo poslali opomene, bez obzira na visinu duga. Jedan građanin je rekorder sa dugom od 25.000 KM i kao što smo njega tužili, bićemo primorani da tužimo sve one koji ne plate ono što su potrošili", kazala je Mijatovićeva.

Naglasila je da je "Toplana" podnijela ukupno 20.000 tužbi, od kojih su lani podnesene 4.123 protiv građana i 210 tužbi protiv preduzeća.

"Protiv potrošača koji su već tuženi nadležni sud će utvrditi okolnosti pod kojima su dugovanja nastala, a mi ćemo postupiti u skladu sa odlukom suda. Sporove smo do sada najčešće rješavali sudskim poravnanjem, to jest dogovorom", rekla je Mijatovićeva.

Mještanin naselja Kočićev vijenac Mirjana V. kaže da je dobila opomenu u kojoj stoji da je njen dug za neplaćeno grijanje 2.500 KM.

"Plaćala sam redovno grijanje, ali jedno vrijeme sam stan izdala i ostala su neka dugovanja. Nisam znala da su baš tolika, iznenadila sam se neprijatno kada sam dobila opomenu. Najgore od svega je što sam se odjavila sa gradskog grijanja prije više od godinu, a sada moram da platim taj dug", ispričala je ova Banjalučanka.

Žaklina Mijatović je rekla da građani koji žele mogu da potpišu reprogram i da dug izmire u ratama.

"Reprogram se odobrava na 18 mjeseci. Samo u posebnim slučajevima, uz pismenu molbu upravi, može biti odobren reprogram na 24 mjeseca", rekla je Mijatovićeva.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dragan

29.03.2016 15:56

A koliko duguju državne i opštinske institucije od ukupne sume?

ODGOVORITE
Name

ma

29.03.2016 16:28

Toplani niko ne duguje, koliko je toplana ispostavila racuna a da grijala nije, koji je to iznos???

Name

gogon

29.03.2016 18:34

Netačno, prikazali i iznose sudskih postupka koje su izgubili, iznose koje su umanjili građanima zbog reklamacija, sve drugo da bi prikrili i umanjili stvarni dug. Vješto, nema šta.

ODGOVORITE
Name

Piksi

29.03.2016 19:30

Namještanje, kao i bilanse što rade.

Name

chups

29.03.2016 22:13

Zatvorite toplanu ionako pravi samo minus, jos malo bice gora od zeljeznice.

ODGOVORITE