Без основа за ревизију поступка против Србије

Босна и Херцеговина не искључује ревизују поступка по тужби против Србије за геноцид, најавио је предавајући Председништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић. Правници тврде да основа за ревизију нема.

Регион 29.03.2016 | 09:20
Без основа за ревизију поступка против Србије

Четири дана по изрицању пресуде Радовану Караџићу, Изетбеговић поручује да се тражи нови доказ за спор против Србије.

"Наш агент, који једини има легитимацију да покрене ревизију пресуде, удубиће се у пресуду и видети има ли нових елемената. Ако их буде, ми нећемо бежати од тога. Нећемо под тепих гурати патњу кроз коју су ови народи прошли и покренућемо ревизију", рекао је Изетбеговић.

Председник Републике Српске Милорад Додик тврди да Изетбеговић жели поражене Србе и да он није човек мира већ сукоба.

"БиХ не може никога више да тужи јер нема сагласност Срба и Републике Српске. А правовремена осуда и политика помирења и стабилности у региону коју воде Влада Србије и Александар Вучић очигледно иритира Бакира. Он из тог разлога, немајући шта друго, покушава да на сцену врати тужбу против Србије. То је немогуће. Они покушавају да одрже конфликт са Србима", каже Милорад Додик.

На Изетбеговићеву изјаву реагује и хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић. Закључује да је лоше што се свака пресуда политизује.

Међународни суд правде је у фебруару 2007. године као неутемељену одбацио тужбу БиХ против СРЈ – односно против Србије за агресију и геноцид. Пресудом је остављена могућност ревизије у року од десет година. За то, тврде правници, нема основа јер пресуда Караџићу не доноси нове чињенице које би се могле приписати Србији.

"Прочитавши пресуду видим и да су докази против Караџића углавном индиректни. Али то је ствар суда, не бих у то улазио. Али заиста не видим једну тачку подршке за то да би то било приписано Србији. Требало би проучити пресуду, али након читања, то је моје мишљење", каже професор међународног права Тибор Варади.

Рок за покретање ревизије истиче у фебруару 2017. године.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Роки

29.03.2016 11:52

Бумо видели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

29.03.2016 13:12

Није у стању ништа дуго понудити народу, а избори су ту у потоку. А треба одвући пажњу и од организованог криминала. Све у договору с коалиционим партнерима Човићем и Додиком.

ОДГОВОРИТЕ