Bez osnova za reviziju postupka protiv Srbije

Bosna i Hercegovina ne isključuje revizuju postupka po tužbi protiv Srbije za genocid, najavio je predavajući Predsedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović. Pravnici tvrde da osnova za reviziju nema.

Region 29.03.2016 | 09:20
Bez osnova za reviziju postupka protiv Srbije

Četiri dana po izricanju presude Radovanu Karadžiću, Izetbegović poručuje da se traži novi dokaz za spor protiv Srbije.

"Naš agent, koji jedini ima legitimaciju da pokrene reviziju presude, udubiće se u presudu i videti ima li novih elemenata. Ako ih bude, mi nećemo bežati od toga. Nećemo pod tepih gurati patnju kroz koju su ovi narodi prošli i pokrenućemo reviziju", rekao je Izetbegović.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da Izetbegović želi poražene Srbe i da on nije čovek mira već sukoba.

"BiH ne može nikoga više da tuži jer nema saglasnost Srba i Republike Srpske. A pravovremena osuda i politika pomirenja i stabilnosti u regionu koju vode Vlada Srbije i Aleksandar Vučić očigledno iritira Bakira. On iz tog razloga, nemajući šta drugo, pokušava da na scenu vrati tužbu protiv Srbije. To je nemoguće. Oni pokušavaju da održe konflikt sa Srbima", kaže Milorad Dodik.

Na Izetbegovićevu izjavu reaguje i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović. Zaključuje da je loše što se svaka presuda politizuje.

Međunarodni sud pravde je u februaru 2007. godine kao neutemeljenu odbacio tužbu BiH protiv SRJ – odnosno protiv Srbije za agresiju i genocid. Presudom je ostavljena mogućnost revizije u roku od deset godina. Za to, tvrde pravnici, nema osnova jer presuda Karadžiću ne donosi nove činjenice koje bi se mogle pripisati Srbiji.

"Pročitavši presudu vidim i da su dokazi protiv Karadžića uglavnom indirektni. Ali to je stvar suda, ne bih u to ulazio. Ali zaista ne vidim jednu tačku podrške za to da bi to bilo pripisano Srbiji. Trebalo bi proučiti presudu, ali nakon čitanja, to je moje mišljenje", kaže profesor međunarodnog prava Tibor Varadi.

Rok za pokretanje revizije ističe u februaru 2017. godine.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Roki

29.03.2016 11:52

Bumo videli.

ODGOVORITE
Name

Hm

29.03.2016 13:12

Nije u stanju ništa dugo ponuditi narodu, a izbori su tu u potoku. A treba odvući pažnju i od organizovanog kriminala. Sve u dogovoru s koalicionim partnerima Čovićem i Dodikom.

ODGOVORITE