Пореска продала 6,5% активираних хипотека

Пореска управа Републике Српске у задњих пет година је од пореских дужника одузела имовину вриједну 64,7 милиона марака која је била под хипотеком, али је у извршном поступку пред надлежним судовима успјела да прода тек 6,5 одсто вриједност имовине или 4,2 милиона КМ.

Република Српска 28.03.2016 | 15:48
Пореска продала 6,5% активираних хипотека

Пореска управа Републике Српске обезбиједила је хипотекама 412,2 милиона КМ потраживања, међутим, наплата дуга продајом одузетих ствари, које су служиле као залог, веома је лоша.

У Пореској управи су за пословни портал ЦАПИТАЛ.ба рекли да се, од укупног износа потраживања која су обезбијеђена хипотекама, на законске хипотеке односи 384,5 милиона КМ, а на хипотеке као средство обезбјеђења у поступку одгођеног плаћања пореских обавеза 27,7 милиона КМ.

Највеће уписане законске хипотеке у корист Пореске управе уписане су на имовини предузећа “Сwисслион ИАТ“ Требиње у износу од 15,3 милиона КМ, „Космос“ Бањалука од 9,1 милион КМ, те „Трудбеника“ 4,4 милиона КМ.

Од ових предузећа тренутно фукционише само “Сwисслион ИАТ“, док је у „Трудбенику“ прошле седмице покренут претходни поступак за утврђивање услова за отварање стечајног поступка, а слична ситуација је и у „Космосу“ којем је блокиран рачун и пријети му стечај.

У ПУРС истичу да су у претходних пет година активирали хипотеке у вриједности од 64,7 милиона КМ.

Порески обвезници код којих је покренут извршни поступак на непокретној имовини са највећим износом дуговања су „Новорез“ Пале 3,5 милиона КМ, “Фабрика за прераду жице“ из Устипрача 3,2 милиона те „Енергоинвест РАОП“ из Источног Сарајева због дуга од 2,9 милиона марака.

„Пореска управа редовно покреће извршне поступке на непокретној имовини пореских обвезника пред надлежним судовима. Сам извршни поступак пред судовима доста дуго траје, тако да су и ефекти наплате из непокретности доста лоши. У претходних пет година Пореска управа је у извршном поступку продала непокретну имовину, која је била под хипотеком, у укупном износу од 4,2 милиона КМ“, казали су у Пореској управи.

Најзначајнији износ прикупљен продајом непокретне имовине у извршном поступку био је од предузећа “Енергоинвест РАОП“ из Источног Сарајева – око четири милиона КМ. Продата је и имовина фирме „Севен“ из Угљевика за 87.420 КМ и фирме „Новорез“ за 69.500 КМ.

Извор: Цапитал

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пикси

28.03.2016 16:52

Пореска управа РС је институција која највише погодује појединим фирмама љубимицама власти. А податке крије на смрт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топлана

28.03.2016 17:22

Браво за коментар