Poreska prodala 6,5% aktiviranih hipoteka

Poreska uprava Republike Srpske u zadnjih pet godina je od poreskih dužnika oduzela imovinu vrijednu 64,7 miliona maraka koja je bila pod hipotekom, ali je u izvršnom postupku pred nadležnim sudovima uspjela da proda tek 6,5 odsto vrijednost imovine ili 4,2 miliona KM.

Republika Srpska 28.03.2016 | 15:48
Poreska prodala 6,5% aktiviranih hipoteka

Poreska uprava Republike Srpske obezbijedila je hipotekama 412,2 miliona KM potraživanja, međutim, naplata duga prodajom oduzetih stvari, koje su služile kao zalog, veoma je loša.

U Poreskoj upravi su za poslovni portal CAPITAL.ba rekli da se, od ukupnog iznosa potraživanja koja su obezbijeđena hipotekama, na zakonske hipoteke odnosi 384,5 miliona KM, a na hipoteke kao sredstvo obezbjeđenja u postupku odgođenog plaćanja poreskih obaveza 27,7 miliona KM.

Najveće upisane zakonske hipoteke u korist Poreske uprave upisane su na imovini preduzeća “Swisslion IAT“ Trebinje u iznosu od 15,3 miliona KM, „Kosmos“ Banjaluka od 9,1 milion KM, te „Trudbenika“ 4,4 miliona KM.

Od ovih preduzeća trenutno fukcioniše samo “Swisslion IAT“, dok je u „Trudbeniku“ prošle sedmice pokrenut prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka, a slična situacija je i u „Kosmosu“ kojem je blokiran račun i prijeti mu stečaj.

U PURS ističu da su u prethodnih pet godina aktivirali hipoteke u vrijednosti od 64,7 miliona KM.

Poreski obveznici kod kojih je pokrenut izvršni postupak na nepokretnoj imovini sa najvećim iznosom dugovanja su „Novorez“ Pale 3,5 miliona KM, “Fabrika za preradu žice“ iz Ustiprača 3,2 miliona te „Energoinvest RAOP“ iz Istočnog Sarajeva zbog duga od 2,9 miliona maraka.

„Poreska uprava redovno pokreće izvršne postupke na nepokretnoj imovini poreskih obveznika pred nadležnim sudovima. Sam izvršni postupak pred sudovima dosta dugo traje, tako da su i efekti naplate iz nepokretnosti dosta loši. U prethodnih pet godina Poreska uprava je u izvršnom postupku prodala nepokretnu imovinu, koja je bila pod hipotekom, u ukupnom iznosu od 4,2 miliona KM“, kazali su u Poreskoj upravi.

Najznačajniji iznos prikupljen prodajom nepokretne imovine u izvršnom postupku bio je od preduzeća “Energoinvest RAOP“ iz Istočnog Sarajeva – oko četiri miliona KM. Prodata je i imovina firme „Seven“ iz Ugljevika za 87.420 KM i firme „Novorez“ za 69.500 KM.

Izvor: Capital

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Piksi

28.03.2016 16:52

Poreska uprava RS je institucija koja najviše pogoduje pojedinim firmama ljubimicama vlasti. A podatke krije na smrt.

ODGOVORITE
Name

Toplana

28.03.2016 17:22

Bravo za komentar