Шта откривају испуцале усне?

Најчешће се испуцале усне јављају због ветра, хладног ваздуха, али и због неадекватног уноса воде и ружне навике лизања усана. Али то може да буде и сигнал неких других поремећаја у телу.

Здравље 28.03.2016 | 15:30
Шта откривају испуцале усне?

ИСПУЦАЛЕ усне могу много тога да открију о здравственом стању, нарочито ако их редовно негујете, а тегобе не пролазе. Најчешће се испуцале усне јављају због ветра, хладног ваздуха, али и због неадекватног уноса воде и ружне навике лизања усана. Али то може да буде и сигнал неких других поремећаја у телу.



Мањак потребних витамина

Мањак витамина Б2 и Б3 може да изазове сувоћу и пуцање усана. Адекватан унос витамина је неопходан за правилно функционисање организма. Витамин Б2 је одговоран за правилан рад метаболизма, регулацију нивоа аминокиселина у крви и функционисање свих ћелија у телу. Мањак витамина Б3 може да узрокује дерматитис, дијареју и менталне проблеме. Мањак витамина примећује се на уснама, језику па чак и на подручју зубног меса. Ако су вам усне често суве и пуцају, свакако размислите о узимању суплемената витамина Б3.

Недовољан унос воде

Мањак уноса воде узрокује дехидрацију. Један од првих симптома мањка воде у телу је сувоћа и пуцање усана. Досадашња истраживања су показала да мањак воде повећава ризик од настанка болести десни, накупљања плака и каријеса. Препоручена дневна количина воде је осам чаша, али и више ако редовно вежбате и појачано се знојите.

Алергије

Ако сте приметили сувоћу и пуцање усана након наношења ружева, балзама или сјаја, могуће је да сте алергични на неке од супстанци у саставу производа. Алергије на те материје узрокују свраб на подручју усана, иритацију и пуцање. Нека храна такође, може да произведе пуцање усана. Када откријете на шта сте све алергични, избегавајте те производе и посаветујте се са лекаром око узимања одговарајуће терапије помоћу које ћете ублажити алергијске реакције.

Реакција на неке лекове

Лекови могу да узрокују низ нежељених нуспојава, а једна од њих је пуцање усана. Лекови за хипотиреозу и регулацију крвног притиска врло често узрокују пуцање усана.

Претеран унос витамина А

Превише витамина никада није добро. Превише витамина А може да изазове сувоћу усана, пуцање, гуљење и крварење.

Хронична упала

Ако постоји хронично запаљење, или тиха упала у телу јављаће се промене на угловима усана, пуцање и појачано лучење пљувачке. Особе са осетљивом кожом склоније су настанку упале на подручју усана.

Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цхупс

31.03.2016 09:02

Откривају да смо се љубили синоц цијелу ноц на промаји и да нецемо други пут на промају него цемо се љубити фино код куце.

ОДГОВОРИТЕ