Šta otkrivaju ispucale usne?

Najčešće se ispucale usne javljaju zbog vetra, hladnog vazduha, ali i zbog neadekvatnog unosa vode i ružne navike lizanja usana. Ali to može da bude i signal nekih drugih poremećaja u telu.

Zdravlje 28.03.2016 | 15:30
Šta otkrivaju ispucale usne?

ISPUCALE usne mogu mnogo toga da otkriju o zdravstvenom stanju, naročito ako ih redovno negujete, a tegobe ne prolaze. Najčešće se ispucale usne javljaju zbog vetra, hladnog vazduha, ali i zbog neadekvatnog unosa vode i ružne navike lizanja usana. Ali to može da bude i signal nekih drugih poremećaja u telu.Manjak potrebnih vitamina

Manjak vitamina B2 i B3 može da izazove suvoću i pucanje usana. Adekvatan unos vitamina je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma. Vitamin B2 je odgovoran za pravilan rad metabolizma, regulaciju nivoa aminokiselina u krvi i funkcionisanje svih ćelija u telu. Manjak vitamina B3 može da uzrokuje dermatitis, dijareju i mentalne probleme. Manjak vitamina primećuje se na usnama, jeziku pa čak i na području zubnog mesa. Ako su vam usne često suve i pucaju, svakako razmislite o uzimanju suplemenata vitamina B3.

Nedovoljan unos vode

Manjak unosa vode uzrokuje dehidraciju. Jedan od prvih simptoma manjka vode u telu je suvoća i pucanje usana. Dosadašnja istraživanja su pokazala da manjak vode povećava rizik od nastanka bolesti desni, nakupljanja plaka i karijesa. Preporučena dnevna količina vode je osam čaša, ali i više ako redovno vežbate i pojačano se znojite.

Alergije

Ako ste primetili suvoću i pucanje usana nakon nanošenja ruževa, balzama ili sjaja, moguće je da ste alergični na neke od supstanci u sastavu proizvoda. Alergije na te materije uzrokuju svrab na području usana, iritaciju i pucanje. Neka hrana takođe, može da proizvede pucanje usana. Kada otkrijete na šta ste sve alergični, izbegavajte te proizvode i posavetujte se sa lekarom oko uzimanja odgovarajuće terapije pomoću koje ćete ublažiti alergijske reakcije.

Reakcija na neke lekove

Lekovi mogu da uzrokuju niz neželjenih nuspojava, a jedna od njih je pucanje usana. Lekovi za hipotireozu i regulaciju krvnog pritiska vrlo često uzrokuju pucanje usana.

Preteran unos vitamina A

Previše vitamina nikada nije dobro. Previše vitamina A može da izazove suvoću usana, pucanje, guljenje i krvarenje.

Hronična upala

Ako postoji hronično zapaljenje, ili tiha upala u telu javljaće se promene na uglovima usana, pucanje i pojačano lučenje pljuvačke. Osobe sa osetljivom kožom sklonije su nastanku upale na području usana.

Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Chups

31.03.2016 09:02

Otkrivaju da smo se ljubili sinoc cijelu noc na promaji i da necemo drugi put na promaju nego cemo se ljubiti fino kod kuce.

ODGOVORITE