Мозак се буди пет минута послије тијела

Првих пет минута после буђења људски мозак, доказано је, слабије функционише, јер још спава, тврде научници са Универзитета у Болоњи.

Здравље 28.03.2016 | 14:30
Мозак се буди пет минута послије тијела

Првих пет минута после буђења људски мозак, доказано је, слабије функционише, јер још спава, тврде научници са Универзитета у Болоњи. Они су овај феномен назвали "инерција сна" и објаснили као чињенично стање с којим се сваког јутра суочавамо када се пробудимо и чекамо да ту информацију региструју сензори у нашој глави.

Првих неколико минута после буђења поједини делови мозга настављају да шаљу електричне сигнале карактеристичне за стање дубоког сна, као што, када особа утоне у сан, неко време настављају да функционишу као да је потпуно будна. Због тога научници саветују да полако отварате очи када вам сат зазвони и постепено устајете из кревета, а не да скачете. Не спуштајте ролетне до краја, јер је важно да мозак полако региструје дневну светлост, а не да га она одједном "запљусне".

Новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Алеx Јонес

30.03.2016 09:55

Обицно људи занемарују овакве цланке, али овај укратко написан, кад би га се придрзавали, доста би нам умирио овај немиран зивот!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхупс

31.03.2016 09:03

Ја кад ујутро устанем не знаци ако сам устао да сам сваки пут и будан.

ОДГОВОРИТЕ