Mozak se budi pet minuta poslije tijela

Prvih pet minuta posle buđenja ljudski mozak, dokazano je, slabije funkcioniše, jer još spava, tvrde naučnici sa Univerziteta u Bolonji.

Zdravlje 28.03.2016 | 14:30
Mozak se budi pet minuta poslije tijela

Prvih pet minuta posle buđenja ljudski mozak, dokazano je, slabije funkcioniše, jer još spava, tvrde naučnici sa Univerziteta u Bolonji. Oni su ovaj fenomen nazvali "inercija sna" i objasnili kao činjenično stanje s kojim se svakog jutra suočavamo kada se probudimo i čekamo da tu informaciju registruju senzori u našoj glavi.

Prvih nekoliko minuta posle buđenja pojedini delovi mozga nastavljaju da šalju električne signale karakteristične za stanje dubokog sna, kao što, kada osoba utone u san, neko vreme nastavljaju da funkcionišu kao da je potpuno budna. Zbog toga naučnici savetuju da polako otvarate oči kada vam sat zazvoni i postepeno ustajete iz kreveta, a ne da skačete. Ne spuštajte roletne do kraja, jer je važno da mozak polako registruje dnevnu svetlost, a ne da ga ona odjednom "zapljusne".

Novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Alex Jones

30.03.2016 09:55

Obicno ljudi zanemaruju ovakve clanke, ali ovaj ukratko napisan, kad bi ga se pridrzavali, dosta bi nam umirio ovaj nemiran zivot!

ODGOVORITE
Name

Chups

31.03.2016 09:03

Ja kad ujutro ustanem ne znaci ako sam ustao da sam svaki put i budan.

ODGOVORITE